رویداد

۱۴۰۰/۰۲/۰۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۷۷۴۹

روسیه دومین  تولیدکننده نفت جهان شد

تحقیقات جدید موسسه JOBI نشان می‌دهد در ماه فوریه روسیه با تولید روزانه 9.398 میلیون بشکه دومین تولیدکننده بزرگ نفت در جهان بوده است. این تحقیقات همچنین نشان می‌دهد که امریکا بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت در جهان بوده و عربستان هم در این مدت در جایگاه سوم قرار داشته است. موسسه جودی می‌گوید: ماه فوریه دهمین ماه پیاپی بود که روس‌ها عنوان دومین تولید‌کننده نفت جهان را تصاحب کردند و فقط در ماه آوریل سال 2020 بود که روسیه جایگاه سوم را داشت. پیش از آن هم بیش از یک سال روسیه دومین تولیدکننده نفت جهان بود. موسسه JOBI می‌گوید که تولید نفت روسیه در ماه فوریه نسبت به ژانویه 0.7 درصد کاهش یافته و این درحالی است که تولید نفت امریکا در همین بازه زمانی 6.5 درصد پایین آمده و به 10.364 میلیون بشکه در روز رسیده است. در همین مدت عربستان هم تولید نفت خود را 10.5 درصد پایین آورده و به 8.14 میلیون بشکه در روز رسانده است. این آمارها همچنین نشان می‌دهد که روسیه در ماه فوریه روزانه 3.7 میلیون بشکه نفت صادر کرده که نسبت به ماه دسامبر سال 2020 حدود 500 هزار بشکه در روز کمتر بوده است. میزان پالایش نفت در روسیه هم 5.3 درصد در ماه فوریه نسبت به ماه قبل از آن رشد کرده و به 5.77 میلیون بشکه در روز رسیده است.

پایبندی ۱۱۳ درصدی اوپک پلاس به توافق کاهش تولید نفت

دو منبع سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) روز سه‌شنبه (۳۱فروردین‌ ماه) اعلام کردند که پایبندی کشورهای عضو این ائتلاف به توافق کاهش تولید نفت در ماه مارس نسبت به ماه فوریه تغییری نکرده است. بنا به گفته این منابع، مقدار پایبندی کشورهای عضو و غیرعضو اوپک به توافق کاهش تولید در ماه مارس ۱۱۳درصد بوده است. یکی از این منابع گفت: پایبندی اعضای اوپک به توافق کاهش تولید اوپک پلاس در این ماه به ۱۲۴درصد رسید، این در حالی است که پایبندی کشورهای غیراوپک تنها ۹۳درصد بود.

اثر پول داغ بر نوسانات بازار

پول داغ به وضعیتی گفته می‌شود که افراد انتظار افزایش قیمت‌ها و تورم را برای آینده دارند، بنابراین سرمایه خود در بخش‌های غیرتولیدی برای کوتاه‌مدت خرج می‌کنند.پول داغ چیست؟ پول داغ به مبالغی گفته می‌شود که صاحبش از نگهداری نقدی آن ترس دارد و ترجیح می‌دهد با خرید دارایی‌های که سودآوری کوتاه‌مدتی دارد، امکان ارتقا اقتصادی خود را فراهم آورد.در واقع وقتی کشوری دچار تورم باشد، قاعدتا ارزش پول ملی آن در حال کم شدن خواهد بود، بنابراین مردم تمایلی به نگه داشتن پول یا نقدینگی ندارند، زیرا چنانچه آن را نزد خود حفظ کنند با همان مبلغ توانایی تهیه کالا و خدمات چند روز گذشته را نخواهند داشت، بنابراین در این میان بازارهایی مانند طلا، ارز و سهام بیشترین جذب‌کننده سرمایه‌های این گروه به حساب می‌آیند.حبیب‌زاده بوکانی، عضو کمیسیون اقتصادی در این رابطه به خبرنگار ایبِنا گفت: «پول داغ به وجود نوسانات در بازار و عدم اطمینان به آینده آن جهت سرمایه‌گذاری بستگی دارد. روشن است وقتی بازار با تنش همراه باشد، سرمایه‌گذار پول خود را در محلی وارد می‌کند که دردسرساز نباشد، در این میان مسکن، ارز خارجی و طلا اطمینان بخش‌تر است.» البته در صنعت بانکداری نیز در بسیاری از مواقع بانک‌ها با ارایه نرخ‌های بالای سپرده یا گواهی سپرده در پی جذب این وجوه بر می‌آیند و مبالغ بالای این وجوه سرگردان و مقدار جذابیت بازارهای موازی اغلب باعث تغییر نرخ‌های بانکی می‌شود، اما همانطور که در بالا هم مورد اشاره قرار گرفت، در زمان‌هایی که اقتصاد با تورم‌های بالایی روبرو باشد یا فعالان اقتصادی انتظار تورم را برای آینده پیش‌بینی کنند، علاوه بر اینکه افراد تمایل کمتری به سپرده‌گذاری در بانک خواهند داشت، سعی می‌کنند در اولین فرصت پول نقد خود را به دارایی‌هایی که اشاره شد، تبدیل کنند تا ارزش آنها با تورم متناسب شود.ایرج ندیمی؛ عضو سابق کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در این خصوص در گفت‌وگو با خبرنگار ایبِنا ضمن اشاره به اینکه موضوع نظامات حاکم بر توزیع مناسبات پولی و بانکی کشور همواره با چند رویکرد است، گفت: «پروژه محوری یکی از همین موارد است، پولشویی مورد دیگری به حساب می‌آید که بخش عمده‌ای از آن متاسفانه از راه قاچاق صورت گرفته و کمترین عددش بیست و چند میلیارد دلار تعریف شده، بخش دیگر هم در رابطه با مالیات گریزی است، از این جهت برای تعریف عناوین پولی و بانکی باید به سرچشمه‌های آن عنایت شود، در خصوص پول داغ هم شرایط به همین شکل است.»لازم به ذکر است که تمام دلایل پول داغ به تورم برنمی‌گردد، رکود اقتصادی نیز می‌تواند در این امر موثر واقع شود. در حقیقت زمانی که سود بعضی بازارها رو به کاهش بگذارد و برخی دیگر از بازارها که عمدتا غیر تولیدی هم محسوب می‌شوند از رونق بالایی برخوردار باشند و سود خوبی در کوتاه‌مدت به سرمایه‌گذاران پرداخت کنند، به‌طور طبیعی این پول‌ها را به سمت خود جذب می‌کند. علاوه بر این مساله باید رشد نقدینگی و تاثیر آن در این خصوص را نیز مورد اشاره قرار داد. این موضوع خود به تنهایی به دو مورد بالا هم دامن می‌زند و بر آنها تاثیرگذار است. به عبارت دیگر نقدینگی حجم پول نقد در خارج از سیستم بانکی است که قابلیت تورم‌زایی دارد بدین معنی که چنانچه حجم پول نقد بالا باشد قدرت خرید هم رشد می‌کند و باعث گران شدن کالا یا خدمات، بیشتر از ارزش موجود شان می‌شود. حجم نقدینگی در یک اقتصاد باید متناسب با میزان تولید کالا و خدمات در نظر گرفته شود، در غیر این‌صورت بدون تردید سبب تورم با رکود خواهد شد.