بورس تنها بازار مثبت مهرماه
هرچند آمارها از روند صعودی بازار بورس در طی هفته اخیر نسبت به یک هفته گذشته حاکی هستند و شاخص کل بورس توانست دوباره وارد کانال ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد شود اما این صعود بسیار بیجان بود و بازار سهام روزهای پرنوسانی را در هفته جاری پشت سر گذاشت. بررسی آمارها نشان میدهد که ارزش کل معاملات بازار بورس با دو درصد کاهش از ۲۵۳ هزار و ۳۱۰ میلیارد ریال در یک هفته گذشته به ۲۴۸ هزار و ۴۱۸ میلیارد ریال در هفته اخیر رسیده است. این در حالی است که حجم معاملات این بازار رشدی ۶ درصدی را تجربه کرد و از ۲۸ هزار و ۵۳۷ میلیون سهم در هفته گذشته به ۳۰ هزار و ۲۴۱ میلیون سهم در هفته جاری رسید. از میان بازار اول سهام، بازار دوم سهام، بازار بدهی، بازار مشتقه و صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله فقط صندوقها بودند که توانستند صعودی چشمگیر نسبت به هفته قبل داشته باشند. بهطوریکه ارزش معاملات در بازار اول سهام ۳ درصد کاهش یافت و از ۱۰۴ هزار و ۲۹۴ میلیارد ریال در یک هفته گذشته به ۱۰۱ هزار و ۵۸ میلیارد ریال در هفته اخیر رسید. بازار دوم سهام نیز کاهشی ۸ درصدی در ارزش معاملات را تجربه کرد، بهطوریکه از ۸۲ هزار و ۵۹۰ میلیارد ریال در هفته گذشته به ۷۵ هزار و ۷۶۱ میلیارد ریال در هفته جاری رسید.ارزش معاملات در بازار بدهی و بازار مشتقه هم کاهشی بود. بر این اساس، ارزش معاملات در بازار بدهی با ۶۹ درصد کاهش از ۱۰ هزار و ۶۲۹ میلیارد ریال به ۳ هزار و ۳۰۷ میلیارد ریال و همچنین ارزش معاملات در بازار مشتقه با ۳۶ درصد کاهش از ۲۴۴ میلیارد ریال به ۱۵۶ میلیارد ریال کاهشیافته است. این در حالی است که ارزش معاملات در صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله ۲۲.۶۵ درصد صعود کرد و از ۵۵ هزار و ۵۵۴ میلیارد ریال در یک هفته گذشته به ۶۸ هزار و ۱۳۶ میلیارد ریال در هفته گذشته رسید. شاخص کل بورس با ۲.۷۹ درصد افزایش از یکمیلیون و ۳۹۷ هزار واحد در هفته گذشته به ۱ میلیون و ۴۳۶ هزار واحد در هفته جاری رسید. شاخص کل با معیار هموزن هم ۱.۱۴ درصد رشد کرد و توانست از رقم ۳۹۲ هزار و ۷۷۸ واحد در یک هفته گذشته به ۳۹۷ هزار و ۲۶۴ واحد در هفته اخیر برسد. صندوقهای معامله پذیر سرمایهگذاری در سهام در هفتهای که گذشت بهطور متوسط ۲.۶ درصد رشد قیمت را تجربه کردند و خالص ارزش داراییهای آنها ۱.۷ درصد افزایش یافت، این در حالی بود که شاخص کل بورس رشد ۲.۸ درصدی را به ثبت رساند. دراینبین، تنها بازار مثبت در مهرماه بورس بود؛ شاخص بورس با رشد ۳.۲ درصدی نسبت به شهریور، معاملات مهرماه را به پایان رساند.
چه خبر از بورس کالا
در هفته گذشته محمد مخبر معاون اول رییسجمهور بخشنامه اجرایی تأمین منابع مالی دولت از طریق فروش اموال و املاک مازاد را به دستگاههای اجرایی شمول قانون مدیریت خدمات کشوری ابلاغ کرد که دربند دوم این بخشنامه بر استفاده از ظرفیت بورس کالای ایران برای فروش اموال مازاد دولت تأکید شده است. در این بخشنامه عنوانشده است که استانداران موظفند با تشکیل کارگروه شناسایی و مولدسازی در استانها بهصورت مستمر نسبت به شناسایی اموال و املاک مازاد در اختیار دستگاههای اجرایی اقدام و پس از صدور مجوز توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی، مراتب را پیگیری نمایند تا منجر به مولدسازی این اموال و املاک مازاد یا فروش از طریق عرضه در بورس کالای ایران یا مزایده عمومی و واریز منابع حاصل از مولدسازی یا فروش بهردیف درآمدی مربوط شود.
اسدالله کشاورز، معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت گفت: خوشبختانه دیدیم که عرضه سیمان در بورس کالا نتیجه مطلوب داشت و در حال حاضر سیمان به قیمت پیش از قطعیهای برق رسیده و مشکلات حلشده است. همچنین میتوان گفت که دلالبازیها تقریباً از بین رفته است و دیگرکسی نمیتواند اقدام به خرید و انبار سیمان کرده و زمینه افزایش قیمت را فراهم کند. محمدصادق مفتح، قائممقام وزیر صمت در امور بازرگانی در خصوص توقف سهمیهبندی محصولات پتروشیمی گفت: این طرح بانام مدیریت بازار تعریفشده و هدف آن حذف قیمتگذاری دستوری و رقابتی کردن بازار است؛ با توجه به اینکه قرار است از قیمتهای دستوری پرهیز کنیم، تنها راه اجرای این موضوع رقابتی کردن بازار و بهترین ابزار رقابتی کردن بازار، بورس کالا است چراکه قیمتی که در بورس کشف میشود قیمت منطقی و واقعی است. سازوکار اجرایی حذف سهمیهها در دست برنامهریزی است و با تکمیل این سازوکار جزییات آن هفته آینده از طریق بورس کالا اعلام میشود. بر مبنای این طرح ازاینپس عرضه محصولات پتروشیمی و فولاد بر اساس نظامات بورس انجام میشود.