فروش سهام عدالت متوقف شد

۱۴۰۱/۰۱/۱۶ - ۰۱:۵۲:۲۰
کد خبر: ۱۸۷۹۳۸

فارس| پیمان حدادی، دستیار ویژه رییس سازمان بورس در مورد امکان خرید و فروش سهام عدالت افزود: با توجه به اینکه براساس مصوبه شورای عالی بورس در اسفندماه سال گذشته، به خاطر واریز سود نقدی سهام عدالت، نماد شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت بسته شد، بعد از آن مقرر شد نماد این شرکت‌ها تا زمان اصلاح آیین‌نامه اجرایی آزادسازی سهام عدالت، متوقف بماند. البته بر اساس دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکت‌های ثبت شده نزد سازمان بورس، با توجه به اتمام زمان تعلیق نماد معاملاتی شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی، نماد شرکت‌های مذبور متوقف می‌شد.

وی همچنین گفت: اصلاح آیین‌نامه اجرایی آزاد‌سازی سهام عدالت در جلسات شورای عالی بورس شروع شده است که در سال گذشته کارگروهی ذیل شورای عالی بورس متشکل از تمام نهادها و سازمان‌های مرتبط، کار بررسی و اصلاح آیین‌نامه را در دستور کار  قرار داده‌اند.

این کارگروه پیشنهادهای اصلاحی برای اصلاح آیین‌نامه اجرایی آزاد‌سازی سهام عدالت به شورای عالی شروع بورس ارایه کردند که اتفاقا برخی از این پیشنهادها نیز به تصویب رسید. از جمله این پیشنهادها این است که یک‌نفر دارای صلاحیت توسط کارگروهی متشکل از کانون‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت، عضو حقیقی شورای عالی بورس و نماینده وزارت امور اقتصادی و دارایی، به عنوان نماینده سهامداران روش غیر مستقیم سهام عدالت برای شرکت در مجامع عمومی شرکت‌های سرمایه‌پذیر انتخاب می‌کند که آن نماینده می‌تواند در همه مجامع به نمایندگی سهامداران شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت مشارکت کند.

دستیار ویژه رییس سازمان بورس درباره اینکه چه میزان از سهامداران عدالت اقدام به فروش سهام خود کرده‌اند، گفت: در روش غیرمستقیم که سهامداران عدالت سهامدار شرکت‌های استانی شده‌اند، در صورتی که نماد آنها باز شود می‌توانند سهام خود را در شرکت‌های استانی خرید و فروش کنند، اما در روش مدیریت مستقیم که حدود 19 میلیون نفر از کل سهامداران عدالت روش مدیریت مستقیم را انتخاب کردند، در سال 99 ابتدا 30 درصد و بعد 60 درصد این سهام قابلیت خرید و فروش داشت که در آن زمان تا پاییز 99 حدود 3 میلیون نفر از سهامداران عدالت در روش مستقیم اقدام به فروش 30 درصد یا 60 درصد از سهام خود کردند، اما با توجه به روند ریزشی بازار و کاهش ارزش پرتفوی سهان عدالت، خرید و فروش سهام عدالت متوقف شد.

به گفته وی، در آن زمان فروش سهام عدالت یکی از عوامل تشدید‌کننده در ریزش بازار بود و به عنوان پاشنه آشیل به شمار می‌رفت و برای جلوگیری از زیان سهامداران، خرید و فروش سهام عدالت متوقف شد.

حدادی این را هم گفت: قرار شد تصمیم‌گیری در مورد آزادسازی سهام عدالت به شرطی باشد که اولاً بازار از نظر حجم و قیمت سهام و معاملات متعادل شود. ثانیاً آیین‌نامه اجرایی سهام عدالت چه برای روش مدیریت مستقیم یا روش غیرمستقیم اصلاح شود و همچنین چگونگی برگزاری مجامع شرکت‌های استانی سهام عدالت مشخص شود.

دستیار ویژه رییس سازمان بورس در مورد اینکه چگونه ممکن است مجامع استانی سهام عدالت با حضور چندصد هزار نفر برگزار شود، گفت: طبق دستورالعمل آیین‌نامه اجرایی، مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت باید به صورت الکترونیکی برگزار شود و کسانی که در سامانه سجام ثبت‌نام کرده‌اند می‌توانند به صورت غیرحضوری و الکترونیکی در مجامع شرکت کنند و رأی بدهند، اما مشکل این است که در اساسنامه سهام عدالت، برگزاری مجمع الکترونیکی قید نشده است و به خاطر این مغایرت، در برخی از استان‌ها دادستان‌های استانی در سال 99 و 1400 مانع برگزاری مجامع استانی شدند.

 به هر حال این موارد باید در شورای عالی بورس بررسی و درصورت نیاز، اصلاح شود و بعد از اصلاح آیین‌نامه، مجامع استانی برگزار شود که پس از آن می‌توان انتظار داشت نماد شرکت‌های سرمایه‌گذاری سهام عدالت در بازار  باز شود.

وی گفت: براساس اصلاحیه آیین‌نامه اجرایی شرکت‌های سرمایه‌گذاری که در کدال هم منتشر شده، اگر شرکت‌های سرمایه‌پذیر سهام عدالت قرار بر افزایش سرمایه از محل مطالبات حال شده داشته باشند، ابتدا باید سود خود را به افزایش سرمایه شرکت اختصاص دهند و بقیه سود را از طریق شرکت سپرده‌گذاری بین سهامداران عدالت توزیع کنند که این مهم سال گذشته اتفاق افتاد. این مساله به خاطر این است که درصد مالکیت سهامداران عدالت در شرکت‌های سرمایه‌پذیر  حفظ شود.

وی تأکید کرد: افراد جدیدی که به عنوان نماینده جهت هیات مدیره کانون شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی معرفی می‌شوند باید توسط سازمان بورس، صلاحیت عمومی، حرفه‌ای و تخصصی آنها احراز شود.