اخبار

۱۴۰۱/۰۳/۱۱ - ۰۴:۱۹:۱۸
کد خبر: ۱۸۹۵۷۳

سهام ریزشی-تورم صعودی  منطقی در کار است؟

بورس‌نیوز| مهدی دلبری، مدیرعامل شرکت سبدگردان هیوا در این خصوص بیان کرد: یکی از دلایل وضعیت فعلی بازار سرمایه ما این است که به رغم آنکه درآمد فروش شرکت‌ها رشد کرده، سودآوری شرکت‌ها اما متناسب با رشد درآمد فروش، رشد نکرده است. این به آن معناست که حاشیه سود بنگاه‌های اقتصادی کاهش یافته است. کاهش حاشیه سود شرکت‌ها به دلایل مختلفی از جمله وضع برخی از عوارض، افزایش هزینه انرژی و یوتیلیتی، و... رخ داده است. وی اضافه کرد: به دلیل افزایش هزینه یوتیلیتی که در برخی شرکت‌ها از جمله شرکت‌های پتروشیمی زاگرس، امیرکبیر، بوعلی و پارس در سه ماهه سوم سال قبل اتفاق افتاد، حاشیه سود‌ها تحت تاثیر قرار گرفتند. سایر صنایع هم از لحاظ حاشیه سود اوضاع مطلوبی ندارند. در گروه فلزات و اوره‌سازان هم مشکلاتی از جمله قطعی گاز و برق روی حاشیه سود شرکت‌ها تاثیرگذار بوده است. مثلاً حاشیه سود صنعت پتروشیمی در زمستان ۱۳۹۹ حدود ۴۱ درصد بوده و در زمستان ۱۴۰۰ حاشیه سود پتروشیمی‌ها به ۲۳ درصد رسیده است. در صنعت پالایشی هم در همین مدت حاشیه سود از ۱۴ به ۱۰ کاهش پیدا کرده است. در گروه مس و روی نیز حاشیه سود در همین مدت از ۵۰ به ۲۶ درصد تقلیل پیدا کرده است. بازار سرمایه قطعاً حاشیه سود شرکت‌ها را رصد می‌کند و این کاهش حاشیه سود بر روند در بازار سرمایه تاثیر مستقیم دارد. ضمن آنکه قیمت‌های جهانی هم تا حدودی کاهش داشته و نرخ فروش محصولات به میانگین قیمت در سال ۱۴۰۰ نزدیک شده است. به نظر با توجه به کاهش حاشیه سود شرکت‌ها انتظار رشد بیش از تورم‌ در بازار سرمایه نمی‌رود! این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: پیش‌بینی‌های بدبینانه که در مورد بازار سرمایه انجام می‌شد به وقوع پیوسته و بازار سرمایه این روزها شرایط خوبی ندارد. بنابراین به نظر می‌رسد واکنش بازار سرمایه از منظر تحلیلی منطقی بوده است. دلبری در ادامه ضمن انتقاد از اختلاف معنادار نرخ ارز نیمایی با نرخ ارز در بازار آزاد گفت: یکی دیگر از مشکلات صنایع و شرکت‌های فعال در بازار سرمایه فاصله نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد است که به ۲۲ درصد افزایش پیدا کرده، حال آنکه فاصله دلار نیمایی با آزاد، ۳ ماه قبل حدود ۹ درصد بود. کاهش اختلاف نرخ ارز در سامانه نیما با بازار آزاد می‌تواند یکی از مطالبات جدی فعالان بازار سرمایه باشد که اگر این اتفاق محقق گردد، آثار مثبتی در بازار سرمایه ما خواهد داشت.

افزایش نرخ بهره بین بانکی  ترمز رشد بازار سرمایه

محسن خدابخش، معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه ایجاد شورای ثبات مالی در کشور می‌تواند به روند معاملات بازار سرمایه کمک کند گفت: جای خالی شورای ثبات مالی در کشور باعث شد پیشنهاد تشکیل آن به کمیسیون اقتصادی دولت ارایه شود. محسن خدابخش به ضرورت ایجاد شورای ثبات مالی و رصد بازارهای سرمایه‌گذاری تاکید کرد و گفت: در این زمان بازار پول، بازار سرمایه، بیمه و صندوق‌های بازنشستگی می‌توانند در کنار یکدیگر اقتصاد کشور را به ثبات برسانند. خدابخش با بیان اینکه سراسر دنیا با ریسک‌های زیادی در قوانین و مقررات مواجه است، افزود: پیش‌بینی‌پذیری تصمیمات موضوع بسیار مهم در مواجه با ریسک‌های موجود در قوانین و مقررات است یعنی اگر اعلام ‌شود فرمول یا نرخ انرژی تا ١٠ سال آینده همین است؛ به هیچ عنوان نباید رقم اعلامی و تصمیمات اتخاذ شده با تغییر همراه باشد. نایب‌رییس هیات‌مدیره سازمان بورس با تاکید بر اینکه سرمایه‌گذار نیازمند 

پیش بینی‌پذیری است نه حمایت، گفت: سلب اعتماد به عنوان بالاترین دارایی در بازار سرمایه موجب می‌شود تا مردم گزینه‌های دیگری برای سرمایه‌گذاری انتخاب کنند و این امر فرار سرمایه‌ها از بازار را به دنبال دارد. وی اضافه کرد: باید اقداماتی در راستای رشد و توسعه شرکت‌ها که ناشی از افزایش بهره‌وری و تولید و فروش است، صورت گیرد. نایب‌رییس هیات‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه بازار سرمایه کشور در برابر بازارهای سرمایه دنیا در فضا و اتمسفری از اقتصاد قرار دارد که نرخ بدون بهره آن ٢٠ درصد است، اظهار کرد: در چنین فضایی، اگر قرار به شکل‌گیری تولید و سرمایه‌گذاری باشد؛ نخستین سوالی که سرمایه‌گذار از خود می‌پرسد این است که با سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه یا ورود به عرصه تولید با وجود تمام مشکلات کسب و کار، به بیش از ۲۰ درصد سود در سرمایه‌گذاری و ۲۰ درصد سود در شکل‌گیری تولید، دست می‌یابد یا خیر؟ وی افزود: زمانی که نرخ سود بین بانکی در اردیبهشت ۹۹ به کمتر از ١٠ درصد رسید و بانک‌ها حاضر به پرداخت سود بیش از رقم تعیین شده نبودند؛ این امر موجب شد تا افرادی به سمت سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه تمایل یابند. معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس با تاکید بر اینکه بازار سرمایه در حال رقابت با نرخ ٢٠ درصدی بهره بانکی است، گفت: مجموع آیتم‌ها در تصمیم‌گیری‌ها برای کلیات اقتصاد اثرگذار است و باعث ایجاد تلاطم در معاملات بازار سرمایه خواهد شد. خدابخش به اقدامات دولت سیزدهم در راستای حمایت از بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: دولت اقدامات مهمی در راستای بهبود روند بازار و پیش‌بینی‌پذیری آن انجام داد اما تغییر جدی در مسیر بازار ایجاد نشد.، این تلاش‌های بی‌ثمر ناشی از بی‌اعتمادی‌هایی است که طی سال‌های گذشته شکل گرفته و هنوز از بازار رخت نبسته است.