سهم ایران از تجارت حلال با جهان

۱۴۰۱/۰۳/۲۹ - ۰۳:۱۵:۳۱
کد خبر: ۱۹۰۰۳۸
سهم ایران از تجارت حلال با جهان

تعادل |

سطح روابط تجاری کشورهای شرق اروپا با جهان در حوزه حلال در سال جاری، حدود ۶۸۸ میلیارد دلار بوده که سهم تجاری ایران با جهان ۱۰۰میلیون دلار گزارش شده است. بنابر آمار اعلامی از سوی بخش خصوصی در اولین کنفرانس تجارت حلال ایران و کرواسی، از میزان ۶۸۸ میلیارد دلار تجارت جهانی کشورهای جنوب شرق اروپا، سهم تجارت ایران با این کشورها ۳۵۰ میلیون دلار بوده که رقم بسیار مناسبی است. در همین حال، رییس اتاق بازرگانی ایران عنوان کرد که درآمدهای حاصل از صادرات مواد غذایی و نقش غیرقابل انکار صنایع غذایی در اشتغال‌زایی موجب شده، تا به عنوان یکی از صنایع مهم در رشد اقتصادی کشورها، مورد توجه جدی قرار گیرد. با نگاه به این آمارها، طرف ایرانی در نشست با کروات‌ها تاکید کرد که ظرفیت‌های تجاری بین ایران و جنوب شرق اروپا با دقت نظر بیشتری مورد واکاوی قرار گیرد، تا همکاری‌ها در سطوح مختلف افزایش یابد. تولید محصولات حلال با مشارکت کرواسی را می‌توان یکی از اهداف مهم این نشست عنوان کرد. تاکید بر پرواز مستقیم بین ‌ایران و برخی از کشورهای جنوب شرق اروپا از دیگر مواردی بود که در این نشست مورد تاکید قرار گرفت، تا سرعت دسترسی به بازارهای بین‌المللی افزایش و هزینه حمل‌ونقل کاهش یابد.

    صدرنشینان صادرات غذایی کدامند؟ 

اولین کنفرانس تجارت حلال ایران و کرواسی و جنوب شرق اروپا با میزبانی موسسه جهانی حلال وابسته به اتاق ایران برگزار شد. غلامحسین شافعی در این کنفرانس در اظهاراتی گفت: در ارتباط با صنعت غذایی حلال، ایران جزو برترین کشورهای تولید‌کننده در میان کشورهای اسلامی است. غذای حلال یکی از صنایع پررونق جهان در سال‌های گذشته بوده و پیش‌بینی شده تا سال ۲۰۲۷ ارزش بازار آن به رقمی حدود یک تریلیون دلار برسد. در ۲۰۲۰ ایران ششمین کشور تولید‌کننده غذای حلال در میان ۷۳ کشور مسلمان و غیرمسلمان بوده است. در واقع در ایران غذای غیرحلال تولید نمی‌شود و دستگاه‌های نظارتی در تولید مواد غذایی، علاوه‌ بر کنترل کیفیت و استاندارد مربوطه، بر حلیت هم تاکید دارند.رییس اتاق ایران تصریح کرد: در بین گروه‌های کالایی مختلف محصولات غذایی و کشاورزی، بیشترین صادرات ایران متمرکز بر میوه و آجیل با سهم ۴۵ درصد، سبزیجات با سهم ۱۳ درصد، محصولات کنسرو شده با سهم ۱۰ درصد، محصولات لبنی، عسل و تخم مرخ با سهم ۵.۸ درصد که بیش از ۷۵ درصد محصولات غذایی را به خود اختصاص می‌دهد، است.شافعی در ادامه گفت: ایران تولید‌کننده اکثر محصولات غذایی مصرفی در داخل است ولی برای تنظیم مصرف داخل اقلامی را از خارج کشور تامین می‌کند که به موجب حساسیت بر حلیت علاوه بر مدارک مرسوم برای ورود کالا، مجوزهایی هم برای اثبات حلال بودن مواد اولیه به کار رفته در فرآیند تولید و بسته‌بندی از آن دریافت می‌شود. بر اساس دستورالعمل واردات مواد غذایی و آشامیدنی باید اقلام غذایی و نوشیدنی دارای گواهی حلال برای ورود به ایران باشند؛ از جمله انواع ژلاتین خوراکی و هر خوراکی که در آن ژلاتین به کار رفته باشد.او تصریح کرد: در ارتباط با واردات انواع گوشت محدودیت‌های زیادی وجود دارد. ایران واردات گوشت را از کشورهای مشخصی انجام می‌دهد که همه آنها تحت نظارت و بازرسی سازمان دامپزشکی در وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد و عالم دینی بر فرآیند ذبح دام و فرآیند بسته‌بندی در کشورهای مبدا نظارت می‌کند. حتی در مورد فرآورده‌های گوشتی نیز این حساسیت‌ها در واردات وجود دارد. حتما باید مجوزهای مربوطه از نظر منشأ حیوانی و نحوه ذبح مشخص شود. اهمیت غذای حلال تنها در بعد مصرفی آن نیست، بلکه از نظر سلامتی مورد توجه کشورهای غیرمسلمان نیز است. اهمیت سلامت غذایی می‌تواند بر توسعه مناسبات سیاسی کشورها اثر بگذارد.رییس اتاق ایران گفت: کشورهای جنوب شرق اروپا با جمعیتی حدود ۴۸ میلیون نفر، در بخش کشاورزی نیاز به واردات از کشورهای دیگر دارند؛ به عنوان مثال کشورهایی نظیر مقدونیه صربستان، بوسنی و هرزگوین بخشی از مصرف خود را ازکشورهای همسایه خود تامین می‌کنند. ایران هم به عنوان کشوری با توجه به تنوع غذایی بالا می‌تواند در تامین مواد غذایی این کشورها همکاری‌هایی داشته باشد و در مقابل کالاهای تولیدی و ماشین‌آلات وارد کند. او ادامه داد: علاوه بر صنعت غذایی، در زمینه مراودات فرهنگی و گردشگری با کشورهای جنوب شرق اروپا با توجه به جمعیت غالب مسلمان در ایران، ایران محل مناسبی برای گردشگری حلال است. بر اساس آخرین گزارش‌ها ایران در میان کشورهای جهان، دهمین کشور و در میان کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا اولین مقصد انتخابی مسلمانان است. قبلا پروازهای مستقیم از ایران به کشورهای جنوب شرق اروپا وجود داشت ولی در حال حاضر پرواز مستقیم وجود ندارد که در صورت افزایش مراودات تجاری می‌توان این مساله را در آینده حلال کرد. شافعی تاکید کرد: ایران همواره روابط سیاسی، فرهنگی و اجتماعی نزدیکی با کشورهای حوزه جنوب شرق اروپا داشته، اما متاسفانه سطح روابط اقتصادی ایران با این کشورها در حد مطلوبی قرار ندارد. در حوزه صنایع غذایی حلال کشورهای جنوب شرقی می‌توانند از ظرفیت ایران در این صنعت استفاده کنند و ایران هم در جبران کسری مواد غذایی خود از جمله غلات و گوشت با این کشورها تبادل کالا داشته باشد. امیدواریم با افزایش تعاملات تجاری میان ایران و کشورهای جنوب شرق اروپا شاهد وضعیت مطلوب‌تری در آینده باشیم.

    سهم ایران از تجارت حلال

محمدرضا کرباسی، مدیرکل ایکریک هم در این نشست گفت: امسال سطح روابط تجاری کشورهای شرق اروپا با جهان در حوزه حلال، حدود ۶۸۸ میلیارد دلار بوده که سهم تجاری ایران با جهان ۱۰۰ میلیون دلار بوده است؛ از میزان ۶۸۸ میلیارد دلار تجارت جهانی کشورهای جنوب شرق اروپا، سهم تجارت ایران با این کشورها ۳۵۰ میلیون دلار بوده که این رقم بسیار مناسبی است. باید ظرفیت‌های تجاری بین ایران و جنوب شرق اروپا را با دقت نظری بیشتری بررسی کنیم تا همکاری‌ها در سطوح مختلف افزایش یابد. بعد از آن کرباسی تاکید کرد که باید به سمت بررسی ظرفیت سرمایه‌گذاری و همکاری مشترک حرکت کنیم. تا از بازار ۴۵۰ میلیونی اطراف ایران در تجارت حلال استفاده شود و این ظرفیت‌ها در کاهش تعرفه‌ها مورد توجه قرار گیرد.  در ادامه ابراهیم ابراهیمی، معاون پارلمانی و بین‌الملل مرکز حلال سازمان ملی استاندارد ایران، ضمن معرفی سازمان ملی استاندارد و تلاش‌های سازمان در حوزه تجارت حلال گفت: این سازمان در ۶۸۳ کمیته فنی عضویت دارد و ۲۸ تفاهم‌نامه و موافقت‌نامه با سازمان‌های استانداردسازی کشورهای مختلف امضا کرده است. ابراهیمی گفت: از ۲۰۰۴ استاندارد صنعت حلال غذایی مورد توجه قرار گرفته و در این مدت سعی کرده‌ایم در این زمینه گام‌های مهمی‌برداریم. امروز کشورهای مسلمان و غیرمسلمان محصولات غذایی حلال دارند؛ حلال در بخش محصولات و کالاها مورد توجه است. البته ظرفیت‌های زیادی در حوزه حلال وجود دارد که باید این ظرفیت‌ها معرفی شود.

    استقبال کروات‌ها از تجارت با ایران

بعد از آن آلدین دوگونویچ، مدیرعامل مرکز حلال کرواسی درباره این رویداد مهم گفت که باید به ظرفیت‌های ایران و کشورهای حوزه بالکان در حوزه تجارت حلال توجه شود. ایران ۸۵ میلیون جمعیت دارد. در کرواسی هم حدود ۷۰۰۰ محصول حلال تولید می‌شود که ۲۵۰ مرکز تأیید شده محصولات حلال تولید می‌کنند. ما می‌توانیم به بازار ایران توجه بیشتری داشته باشیم؛ البته در اکتبر امسال در نشستی که برگزار خواهد شد، از شرکت‌های خصوصی هم حضور خواهند داشت و می‌توانیم درباره آینده همکاری‌ها آنجا صحبت کنیم. برانیمیر لونکار، معاون سفیر کرواسی در ایران نیز گفت: من امیدوارم شاهد همکاری اقتصادی بین دو کشور ایران و کرواسی باشیم. سفارت جمهوری کرواسی در ایران خواهان ‌همکاری بیشتر با ایران است و برای تحقق بهتر این همکاری‌ها گام‌های جدی برمی‌داریم. بعد از آن زلاتکو حسنبگوویچ، رییس گروه دوستی پارلمان کرواسی گفت: من لازم می‌دانم خوشحالی خود را از میزبانی اتاق ایران اعلام کنم؛ همچنین در این سفر از همراهی نماینده کشورهای همسایه بوسنی، مونته‌نگرو و صربستان هم تشکر کنم. او ادامه داد: ایران جزو اولین کشورهایی است که استقلال کرواسی را به رسمیت شناخته، استقلالی ‌که در اثر مقاومت کرواسی‌ در مقابل متجاوزین حاصل شده. این موضوع اساس محکمی برای برخورداری از روابط خوب بین دو کشور است که هیچ مانعی در مقابلش نیست. بخشی از این همکاری در حوزه روابط اقتصادی تعریف می‌شود ولی روابط اقتصادی به دلیل موارد مختلف گسترش نیافته و در حد و شایسته مناسبات سیاسی دو کشور نیست. صنایع غذایی حلال کرواسی توسعه پیدا کرده، مرکز حلال کرواسی در این‌ مسیر نقش قابل توجهی داشته و برگزاری این‌کنفرانس بیانگر این است‌که این‌ مرکز نقش مهمی در توسعه روابط اقتصادی و روابط حلال میان ایران و کرواسی دارد. امیدوارم ‌نشست امروز برای هر دو کشور نتایج قابل توجهی داشته باشد.