مناطق روستایی تهران زیر تیغ ساخت وساز
گروه راه و شهرسازی|
آنگونه که مسوولان شهرداری تهران اعلام کردهاند، طرح بازآفرینی، کن، دهونک، اسلامآباد و نفرآباد در کمیسیون ماده ۵ تصویب شده است. به این ترتیب، این مناطق بکر، خوش آب و هوا و روستایی شهر تهران کاندیدای ساخت و سازهای تازه پایتخت خواهند بود و بیم آن میرود که مورد هجوم برجسازان و بساز و بفروشها قرار گیرد. احتمالی که مسوولان شهرداری نیز به آن اشاره کردهاند. از سوی دیگر، خروج این مناطق از انجماد، حقوق مادی ساکنان این مناطق را تامین میکند. حقوقی که مدیریت شهری سابق در نظر داشت با انتقال حق توسعه به این افراد در سایر مناطق، آن را ادا کند و در عین حال همچنان محیط سنتی مناطق روستایی و خوش آب و هوای تهران را حفظ کرده و آنان را از گزند برجسازان و بساز و بفروشها دور نگه دارد.
خروج پایتخت از رکود 10 ساله؟
در همین حال، معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران از افزایش ۶۲ درصدی آمار ساختوساز در بافت فرسوده پایتخت نسبت به سال قبل از آن خبر داد. حمیدرضا صارمی، معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران در مراسم افتتاح پروژه دژ باغ کن بیان کرد: 10 سال در صدور پروانه برای مسکن در رکود بودیم و سال گذشته به دلیل اتفاقات بد فصل پاییز سال سختی بود، اما این تهدیدها در همین سال به فرصت تبدیل شد. وی با بیان اینکه سال گذشته آمار صدور پروانه افزایش پیدا کرد، اظهار کرد: در مناطق یک تا سه کاهش صدور پروانه داشتیم اما در مناطق بافت فرسوده افزایش این امر را مشاهده کردیم. مسکن از رکود درآمد و ۶۲ درصد ساخت و ساز در بافت فرسوده افزایش پیدا کرد.
معاون شهردار تهران با بیان اینکه امسال قرارگاه جهادی با دو هدف به فعالیت میپردازد، افزود: اولین هدف تحقق تفاهم نامههایی است که داشتیم و امیدوارم بتوانیم تا اواخر امسال ۵۰ تا ۸۰ درصد کار انجام شود. دومین هدف اینکه بتوانیم تمام بخشهای تولیدی و تعاونی محلات را وارد کار کنیم. وی عنوان کرد: رهبری در شعار امسال که مهار تورم بود با صراحت به تولید مسکن پرداختند و همه موظف هستیم این اصل فراموش شده که برخی با غفلت باعث کاهش آن شدند را افزایش بدهیم. صارمی افزود: پروژه بازآفرینی در کن با تدبیر شهردار منطقه و ریاست سازمان نوسازی در حال انجام است و به زودی ابلاغ میشود. همچنین هفت پروژه در بحث محله الگوی عملیات اجرایی امسال اجرا میشود. همینطور طرح پروژه ایرانی- اسلامی بافت که بتواند الگوی خوبی در شورای تحولی ششم و مدیریت شهری جدید باشد در دست کار قرار دارد.
اختلاف 10 برابری قیمت مسکن در مناطق
معاون شهردار تهران عنوان کرد: در تهران شاید بدترین وضعیت را در بحث ناعدالتی فضایی داریم. در منطقه یک، هر یک متر مربع ۳۰۰ میلیون تومان قیمت دارد اما در بعضی مناطق ممکن است این عدد ۲۵ میلیون باشد.
وی با بیان این نکته که ۵۰ درصد از پروژه «دژباغ کن» تا قبل مدیریت جدید شهری انجام شده بود، گفت: این پروژه با مساحت ۴۹۰۰ متر در ناحیه ۲ منطقه ۵ احداث شده است تا بتوانیم، کسری مناطق را جبران کنیم. هر پروژه شهری که افتتاح میشود باعث افزایش ارزش زمینها میشود و نوسازی شکل میگیرد. صارمی افزود: اولین هدف پروژه ایجاد فضای تعامل پذیر شهری و حس تعلقپذیری بوده است. یکی از جاهایی که حس محله در آن وجود دارد محله کن است. ارتقای شاخص کیفیت زندگی. جذب توریست، توانمندسازی، افزایش ارزش بصری محل و احترام به طبیعت از جمله اهداف این پروژه است.
معاون شهردار تهران با بیان اینکه شورای اسلامی ششم نشان داد که میتوان در بدترین شرایط ساخت و ساز با تدابیر مختلف و نگاه ویژه شهردار از رکود عبور کرد، افزود: صدور پروانه ساخت و ساز در سال گذشته به ۳۷۰۰ عدد رسید. وی با بیان اینکه اگر اراده کنیم میتوانیم کار کنیم، تاکید کرد: برخی سیاستمداران به غلط نگاه بخشی دارند. نمیشود به بخشی توجه کرد به بخشی نکرد. سیاستگذاریها با واقعیت شهری متفاوت است. امیدواریم با نگاه منعطف روز به روز خدمات به مردم گسترش پیدا کند.
احداث ساختمان 4 طبقه در عرض 6 متر
معاون شهردار تهران در حاشیه این مراسم با اشاره به بسته تشویقی برای نوسازی بافت شهری گفت: در سال جدید در بسته نوسازی حداقل ۱۲۰ متر را در نظر گرفتیم تا متقاضیان بتوانند در عرض ۶ متر، ساختمان ۴ طبقه و در عرض ۸ متر تا ۵ طبقه بسازند. صارمی افزود: تلاش شده است تا ضمن حفظ قسمتهای هویت بخش؛ منطقه در تعرض بساز و بفروشها قرار نگیرد و اهالی کن بتوانند محلهای با المانهای ایرانی-اسلامی داشته باشند.
معاون شهردار تهران اضافه کرد: این فرصت مناسبی است و تلاش شده تا ضمن اینکه بشود شاکله اصلی بافت حفظ بشود، نسبت به سال گذشته 20 متر بیشتر در بسته نوسازی و یک طبقه اضافهتر را در نظر بگیریم.
زاکانی: خط قرمز ما از بین رفتن باغات تهران است
شهردار پایتخت نیز در مراسم افتتاح دژباغ کن از تصویب طرح بازآفرینی ده ونک، اسلامآباد و نفرآباد در کمیسیون ماده ۵ خبر داد و گفت: خط قرمز ما از بین رفتن باغات شهر تهران است. علیرضا زاکانی گفت: از نکات مورد توجه شورای ششم تحقق عدالت و کاهش فاصله طبقاتی میان شمال و جنوب شهر تهران بود. یکی از مظاهر این بیعدالتی نیز در مناطق بالایی تهران است، مثلا در همین محله؛ یک طرف رودخانه کن وضع مناسبی دارد و سمت دیگر آن دارای وضعی کاملا نامناسب است؛ به نحوی که در صورت رخداد بلایای طبیعی این منطقه آسیبپذیرتر از سایر بخشها خواهد بود.
وی افزود: در مدیریت شهری جدید میخواهیم پروندههای بهجامانده از قبل را ببندیم و پرونده بازی برای آینده برجای نگذاریم. شهردار تهران در رابطه با اقدامات مجموعه مدیریت شهری پیرامون نوسازی بافتهای فرسوده گفت: رشد ۶۲ درصدی ساختوساز در بافتهای فرسوده از اتفاقات خوبی است که نوید کاهش مشکلات در آینده را میدهد. توصیه کلامی به مردم در رابطه با رعایت مسائل ایمنی خوب است، اما کافی نیست.
باید زمینه را برای میدانداری مردم و نوسازی بافتهای فرسوده توسط خود آنها فراهم کرد. در همین رابطه در کمیسیون ماده ۵ ساماندهی دهونک، اسلامآباد و نفرآباد تصویب شد. شهردار تهران در رابطه با مصوبه کمیسیون ماده ۵ پیرامون ده کن نیز افزود: ده کن به چهار قسمت تقسیم شد؛ نخست ۳۰۰ هکتار منطقه کوهسار، دوم ۱۸۰ هکتار باغ خرمالو که قرار است آن را تبدیل به یک تفرجگاه برای شهروندان تهرانی کنیم و مدیریت آن را نیز به خود مردم کن بدهیم تا منبع درآمدی برای ساکنین این محله باشد، سوم ۷۹ هکتار منطقه مسکونی که چالش اصلی ما نیز مرتبط با این ناحیه است و چهارم ۱۶۰ هکتار توتستان که وضعیت مناسبی ندارد و هنوز درباره آن تصمیمگیری نشده است.
زاکانی تاکید کرد: در جلسه بعدی کمیسیون پرونده ده کن تکمیل میشود. با این کار یکی از چالشهای چنددهساله مردم حل خواهد شد. ما بناست در کن کاری کنیم که هویت این منطقه حفظ شود و جایگزین بافت سنتی آن برجهای بلندمرتبه نشود. به همین دلیل یکی از خطوط قرمز ما ساختوساز در ۱۸۰ هکتار باغات کن است. البته زمینه را برای ساختوساز در ۷۹ هکتار منطقه مسکونی کن که ۵ هزار شهروند در آن ساکن هستند هم فراهم خواهیم کرد.