دوشنبه سرخ بورس
شاخص کل بورس تهران پس از آنکه روز یکشنبه با ریزش ۳.۷۵ درصدی مواجه شد، دیروز با شدت بیشترین به نزول ادامه داد و بیش از ۵.۱۵ درصد سقوط کرده است. این سومین سقوط پرمقدار شاخص کل در تاریخ معاملات بورس تهران به شمار میرود.
در حالی فعالان بازار نمیتوانند دلیلی بنیادی و حتی خبری خاص برای این سقوط سنگین پیدا نمیکنند که روز دوشنبه ۹۲ درصد نمادها در محدوده سرخ تابلو دادوستد شدند و بیش از ۱۰ همت صف فروش در ۵۸۴ سهم تشکیل شد. حقیقیها در دومین روز کاری هفته در ادامه دیروز خالص فروش سنگینی را رقم زدند و دیروز نیز ۴۴۰۰ میلیارد تومان خروج پول از جریان دادوستد سهام رقم خورد. زمان زیادی که رسیدن شاخص کل بورس تهران به قله تاریخی ثبت شده در مرداد ۹۹ نگذشته است. تاریخی که پس از آن رکوردی ۲.۵ ساله در بازار سهام حاکم شد و قیمت برخی از سهمها حتی بیش از ۷۰ درصد ریزش کرد.
در آن تاریخ نیز بسیاری از سهامداران فکر نمیکردند که شاید حباب بورس بهطور ناگهانی تخلیه شود و برای جبران زیانها ناچار باشند حدود سه سال منتظر بنشینند آن هم در شرایطی که قیمت سایر داراییها رشدهای پرمقدار و سریعی را تجربه میکردند. حالا نیز سهامداران نگران تکرار همان تجربه سال ۹۹ هستند و با هر افت قیمت و تشدید عرضهای به صورت دستهجمعی راهی صفهای فروش در تمامی صنایع و سهمها بدون توجه به شرایط بنیادی بازار میشوند. بسیاری ریزش سنگین دیروز شاخصهای بورسی را به عنوان نقطه پایان رشد سهام و شروع روند نزولی دیگری عنوان کردند. این در حالی است که بدون توجه به متغیرهای بنیادی نمیتوان چنین نتیجهای گرفت. آن هم در شرایطی که پس از یک رالی صعودی و ثبت رشدهای بیوقفه، بازار به یک استراحت و توقف نیز نیاز دارد. در سه ماه اخیر شاخص کل بورس رشد بیش از ۶۶ درصدی را تجربه کرد و نماگر هموزن حتی حدود ۸۰ درصد افزایش ارتفاع داد.
ضمن آنکه ورود پول ۲۰ همتی به جریان دادوستد سهام را شاهد بودیم. با این حال الگوی رفتار گلهای، این استراحتها را به ریزشی شدید با تسری به همه صنایع تبدیل میکند که همین موضوع نیز موجب ترس سهامداران از پایان روند صعودی قیمتها میشود. بهترین استراتژی در چنین شرایطی، به نظر بهینهسازی پرتفو و خرید سهام پرپتانسیلتر باشد. ضمن آنکه سرمایهگذاری غیرمستقیم آن هم پس از تجربه سال ۹۹ برای سرمایهگذارانی که از دانش کافی برای دادوستد مستقیم سهام برخوردار نیستند، میتواند بهترین استراتژی برای کسب سود از بازار سرمایه باشد.
خروج پول از بازار
روز دوشنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار سهام برای دومین روز کاری متوالی منفی شد و 3 هزار و 660 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. نماد وبملت (بانک ملت) بیشترین خروج پول را داشت که ارزش آن 237 میلیارد تومان بود. پس از وبملت، نمادهای کالا، شپنا، فولاد، وبصادر و شتران بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای تاصیکو، خوساز و فرود اختصاص داشت. بزرگان بازار بیشترین اثر را در افت شاخص داشتند.
نمادهای فولاد، فملی و فارس بزرگان قرمزپوش بورس بودند که بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص کل بورس داشتند. کگل، کچاد و شپنا دیگر نمادهای قرمزپوشی بودند که شاخص را پایین کشیدند. در فرابورس نیز نمادهای مارون، آریا، کگهر، وسپهر و هرمز بیشترین اثر منفی را بر شاخص داشتند و نمادهای خاور، فرود و توسن بیشترین اثر مثبت را بر شاخص کل فرابورس داشتند. در بین نمادهای پرتراکنش بورس روز اخیر نیز پیپاد بیشترین تراکنش را داشت و خساپا و وبملت در رتبههای بعدی قرار گرفتند. در فرابورس نیز خاور، فرود و فجهان بیشترین تراکنش را داشتند. ارزش معاملات کل بازار سهام به 139 هزار و 881 میلیارد تومان رسید.
ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 123 هزار و 596 میلیارد تومان بود که 88 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل میشود. ارزش معاملات خرد نیز با کاهش 44 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 11 هزار و 960 میلیارد تومان رسید. در معاملات روز دوشنبه نماد وبملت (بانک ملت) بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را نیز به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن 474 میلیارد تومان بود. پس از وبملت، خساپا بیشترین ارزش معاملات را داشت و خاور رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن دو نماد پی پاد و کالا در رتبههای بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند.