تکذیب‌های دولت و بازار داغ شایعه‌های بنزینی

۱۴۰۲/۰۲/۲۴ - ۰۳:۰۶:۱۳
کد خبر: ۲۰۵۷۷۵

مدیرمسوول محترم روزنامه تعادل

موضوع: درج جوابیه در خصوص کارت سوخت، کیفیت و قیمت بنزین

با سلام و احترام

در پاسخ به اخباری که اخیرا در خصوص کارت سوخت، کیفیت و قیمت بنزین از طریق آن رسانه منتشر شده است، از جمله خبر با موضوع کابوسی به اسم بنزین مندرج در تاریخ 07/02/1402، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، ‌جوابیه به شرح زیر را به منظور تنویر افکار عمومی مخاطبان محترم تهیه کرده است. خواهشمند است ترتیبی اتخاذ فرمایید پاسخ زیر به منظور رفع شبهات در اولین فرصت، از آن رسانه وزین منتشر و اطلاع‌رسانی شود.

ومن‌الله التوفیق 

مجید شهیدی- رییس روابط عمومی

تکذیب‌های دولت و بازار داغ شایعه‌های بنزینی 

چه کسانی از شایعه چند باره گرانی بنزین سود می‌برند؟

اخبار مربوط به بنزین در کشور همواره با حساسیتی بسیار بالاتر از سایر مسائل از سوی جامعه و افکار عمومی دنبال می‌شود. تا آنجا که حتی هر شایعه‌ای که در فضای مجازی منتشر می‌شود تا چند روز واکنش‌های بسیاری را ایجاد می‌کند.  از همین رو هر تصمیمی که در این زمینه گرفته می‌شود، چه مربوط به کارت سوخت باشد یا استاندارد بنزین، به شایعه گرانی این سوخت در فضای مجازی می‌انجامد.  برخی رسانه‌ها نیز برای جا نماندن از بازار داغ شایعات بنزینی، هر روز بر طبل این شایعات به بهانه تایید و تکذیب می‌کوبند و این در حالی است که دولت همواره تاکید کرده که قیمت بنزین در سال جاری افزایش نخواهد داشت.  البته شایعات بنزینی تنها مربوط به قیمت نیست و هر بار که افزایش قیمت بنزین تکذیب شده بلافاصله سر و کله اخبار مربوط به کیفیت بنزین پیدا می‌شود.  موضوع کیفیت بنزین البته آنچنان داغ است که تا دریای کاراییب نیز جا باز کرده و رسانه‌های خارجی علت آتش گرفتن برخی از خودروها در ونزوئلا را کیفیت پایین بنزین صادراتی ایران می‌دانند و بر آن تاکید دارند. 

این در شرایطی است که در ماه‌های اخیر به دلیل هم‌ترازی مصرف و تولید بنزین در کشور، صادرات بنزین عملا متوقف بوده و هیچ محموله بنزین صادراتی از ایران نه به ونزوئلا و نه به هیچ کشور دیگری صادر نشده است.  آن‌گونه که مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی نیز بر آن تاکید کرده و می‌گوید که تامین نیاز سوخت کشور اولویت اصلی است و با توجه به میانگین مصرف بالای 110 میلیون بشکه در روز در کشور، امکان صادرات این سوخت وجود ندارد.  پیش از این نیز اعلام شده بود که مدت‌هاست که ایران صادرات بنزین را نه‌تنها به ونزوئلا بلکه به هیچ‌ کجا ندارد زیرا در روزهایی مصرف بنزین بسیار بالاتر از تولید بوده و حتی در این روزها برای تامین بنزین از ذخایر کشور استفاده کرده‌ایم.

  البته ایران برای توسعه پالایشگاه‌های فراسرزمینی، بازسازی پالایشگاه‌های ونزوئلا را در دستور کار داشته و حتی با بازسازی این پالایشگاه‌ها، صادرات نفت و میعانات گازی به این کشور از سوی ایران در جریان است که در این پالایشگاه‌ها سوخت مورد نیاز این کشور تولید می‌شود. بنابراین اگر مشکلی در سوخت ونزوئلا وجود دارد، ربطی به بنزین ایرانی ندارد؛ زیرا ایران در حال حاضر، بنزینی به این کشور صادر نمی‌کند. در خصوص اتهام پایین بودن کیفیت بنزین صادراتی موضوعات دیگری نیز مطرح می‌شود که از آن جمله می‌توان به بازگشت یک محموله صادراتی بنزین به افغانستان به بهانه کیفیت پایین اشاره کرد که سال گذشته مطرح شد.

موضوعی که بعدا مشخص شد این محموله اصلا ایرانی نبوده و تنها از مسیر ایران به افغانستان ترانزیت شده است. بنزین مصرف داخلی هم عموما کیفیت یورو 4 دارد و مناسب است. اما با توجه به مصرف بالای بنزین در کشور، مقداری از آن هم بنزین با اکتان پایین‌تری است که مشکلی از لحاظ کارکرد خودرو ایجاد نمی‌کند و با استاندارد ملی انطباق دارد. با این حال پالایشگاه‌های ایران روزانه توان تولید 75 میلیون لیتر بنزین با کیفیت یورو 4 و 5 را دارند که نشان می‌دهد ظرفیت تولید بنزین با این استاندارد در کشور حدود 70 درصد از کل ظرفیت است. بنابراین برخی ادعاها مبنی بر اینکه تنها 38 درصد از بنزین تولیدی در کشور استاندارد است، درست نیست. آمارهای تولید در 10 پالایشگاه کشور در کنار نمونه‌گیری‌هایی که از بنزین تولیدی و توزیعی در کشور از سوی سازمان استاندارد و سازمان محیط زیست می‌شود نیز این ادعا را تکذیب می‌کند.

  همچنین در پالایشگاه‌های کشور طرح‌های بهینه‌سازی و کیفی‌سازی فرآورده‌های نفتی در حال اجرا است که در آخرین مورد، در آخرین روز سال گذشته، طرح توسعه پالایشگاه آبادان توسط رییس‌جمهوری مورد بهره‌برداری قرار گرفت که علاوه بر ارتقای کیفیت تولید بنزین، حجم تولید را نیز افزایش داده است و کمک کرد تا در ایام نوروز که رکورد مصرف بنزین چند بار شکسته شد، مشکلی در تامین این سوخت در هیچ نقطه‌ای از کشور ایجاد نشود.  درحالی که موضوع کیفیت بنزین یکی از مواردی که شایعات فراوانی حول و حوش آن مطرح می‌شود اما اصلی‌ترین شایعه در حوزه بنزین مربوط به شایعه گرانی آن است. تا آنجا که در برخی از روزها، چند روزنامه به ‌طور همزمان تیتر یک خود را به گرانی بنزین و شایعات مربوط به آن اختصاص می‌دهند. 

این شایعات یک بار همزمان با تصوب قانون بودجه مطرح می‌شود، بار دیگر به بهانه ورود به سال جدید بر سر زبان‌ها می‌افتد. گاهی صحبت در خصوص مصرف بالای بنزین و لزوم توجه به بهینه‌سازی مصرف بهانه‌ای برای داغ شدن تنور شایعه گرانی بنزین می‌شود و در آخرین مورد نیز ساماندهی کارت سوخت جایگاهداران گرانی بنزین را به سرخط خبرها باز می‌گرداند.  این در شرایطی است که دولت سیزدهم همواره اعلام کرده است که افزایش قیمت بنزین در دستور کار نیست و حتی تاکید شده که بر اساس قانون بودجه سال 1402، قیمت بنزین تغییر نخواهد کرد. 

البته در قانون بودجه امسال تاکید شده که باید تا پایان شش ماهه اول امسال، استفاده از کارت سوخت شخصی به 90 درصد برسد و در همین رابطه دولت بعد از پایان تعطیلات نوروز، ساماندهی کارت سوخت جایگاهداران را با هدف نظارت بر مصرف و کاهش قاچاق سوخت در کنار اجرای طرح کدینگ در استان‌های مرزی مانند استان سیستان و بلوچستان به اجرا در آورد.

  البته همزمان با اجرای این طرح تاکید شد که کارت جایگاه‌ها به ‌طور کامل جمع نمی‌شود و در هر جایگاه با توجه به نیاز تعدادی کارت باقی خواهد ماند. بررسی‌های میدانی در چند هفته اخیر نیز نشان می‌دهد که مشکلی در توزیع سوخت با ساماندهی کارت جایگاهداران ایجاد نشده و تغییری در جریان سوخت‌گیری به وجود نیامده است.  آمارها همچنین نشان می‌دهد دریافت بنزین 3 هزار تومانی با کارت شخصی که تا پیش از اجرای این طرح زیر یک درصد بود حالا به حدود 35 درصد رسیده است. 

بنابراین این طرح دولت در شرایطی که اصلاح سیاست‌های قیمتی در نظام سوخت کشور اجرا نمی‌شود، موفق بوده و توانسته رصد مصرف بنزین را تا حد زیادی امکان‌پذیر کند. 

در واقع دولت تلاش کرده تا بدون آنکه فشار مضاعفی با افزایش قیمت سوخت بر معیشت مردم تحمیل کند، مصرف بنزین را کنترل کرده و علاوه بر اجرای صریح قانون برای استفاده از کارت‌های سوخت شخصی، گام مهمی برای کنترل مصرف بنزین نیز بردارد.  با توجه به این موارد، مشخص نیست که با وجود تاکید چند باره دولت مبنی بر عدم افزایش قیمت بنزین، چرا همچنان برخی از رسانه‌های رسمی و غیررسمی شایعه گرانی بنزین را مطرح می‌کنند.