اولین ماه بورسی‌ها چگونه گذشت؟

۱۴۰۲/۰۵/۰۳ - ۰۱:۰۰:۰۰
کد خبر: ۲۱۱۴۲۶
اولین ماه بورسی‌ها چگونه گذشت؟

تیرماهی که گذشت برای صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله در فرابورس، روزهای پررونقی را به همراه داشت که با رشد 226 درصدی حجم و 203 درصدی ارزش معاملات نسبت به مدت مشابه سال گذشته همراه بود.

در اولین ماه تابستان ETFهای فرابورسی معاملات پرحجمی را تجربه کردند. به این ترتیب که طی 21 روز کاری تیرماه نزدیک به 50 میلیارد واحد صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله به ارزش بیش از 55 هزار و 570 میلیارد تومان در فرابورس دادوستد شد که نسبت به تیرماه سال گذشته رشد 226 درصدی در حجم و 203 درصدی در ارزش را رقم زد.

گفتنی است بازارهای فرابورس طی ماهی که گذشت دادوستد بیش از 142 میلیارد و 900 میلیون برگه انواع دارایی مالی را تجربه کردند که ارزش این دادوستدها بالغ بر 1.1 میلیون میلیارد تومان بود و در 12 میلیون و 600 هزار نوبت معاملاتی به ثبت رسید.بررسی مقایسه‌ای حجم و ارزش معاملات فرابورس در تیرماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد طی این مدت حجم معاملات 96 درصد و ارزش معاملات 73 درصد افزایش یافته است.

طی این مدت به‌طور میانگین روزانه بیش از 6 میلیارد و 800 میلیون برگه دارایی مالی به ارزش 55 هزار میلیارد تومان دادوستد شده است. این گزارش حاکی است در رتبه‌بندی بازارهای فرابورس بر اساس ارزش معاملات بیشترین رشد متعلق به بازار شرکت‌های کوچک و متوسط بوده است. در این بازار طی ماه گذشته معاملاتی به ارزش 98 میلیارد تومان ثبت شده که نسبت به تیرماه 1401، رشد 4852 درصدی داشته است.همچنین ارزش بازار ابزارهای مشتقه نیز طی این مدت با رشد 491 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به بیش از 173 میلیارد تومان رسید.

رتبه سوم نیز به معاملات بازار اول اختصاص داشت. ارزش معاملات این بازار 194 درصد زیاد شد. طی این مدت بیش از 16 هزار و 300 میلیارد تومان سهام در بازار اول فرابورس دست‌به دست شد.پس از آن معاملات بازار دوم با رشد 173 درصدی قرار دارد. ارزش معاملات در این بازار نیز از 18 هزار میلیارد تومان در تیرماه عبور کرد.در بازار پایه فرابورس هم بیش از 19 هزار میلیارد تومان معاملات انجام شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل 115 درصد بیشتر بود. گفتنی است در بازارهای سهامی فرابورس طی 21 روز معاملاتی به‌صورت میانگین روزانه 3 میلیارد و 800 میلیون برگه سهم به ارزش بیش از 2.5 هزار میلیارد تومان خریدوفروش شده است.

   رونق معاملاتETFها در تیرماه

گفتنی است طی این مدت بازار ابزارهای نوین مالی شاهد دادوستدهایی به ارزش 1.1 میلیون میلیارد تومان بود که رشد 71 درصدی را به ثبت رساند.در این بازار رونق معاملات صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله طی ماه گذشته قابل‌تأمل بود. به این ترتیب که در این مدت بیش از 49 میلیارد و 940 میلیون واحد سرمایه‌گذاری ETFهای قابل معامله در فرابورس به ارزشی بالغ بر 55 هزار میلیارد تومان دادوستد شد که نسبت به تیرماه سال گذشته رشد 226 درصدی در حجم و 203 درصدی در ارزش را به ثبت رساند. میانگین معاملات روزانه

ETFها طی این مدت نشان می‌دهد که بیش از 2 میلیارد و 300 میلیون واحد سرمایه‌گذاری به ارزش 2 هزار و 647 میلیارد تومان روزانه مورد معامله قرار گرفته است.در این بازار بیش از یک میلیون میلیارد تومان اوراق بدهی معامله شد که رشد 67 درصدی داشت. همچنین ارزش معاملات اوراق گواهی مسکن بالغ بر 314 میلیارد تومان بود که با کاهش 38 درصدی همراه بود.

   در بازار مشتقه چه گذشت؟

آمار معاملات اختیار خریدوفروش در بازارهای مشتقه در ماهی که گذشت نشان می‌دهد ارزش معاملات این اوراق نزدیک به 174 میلیارد تومان بوده است. همچنین بیش از 5.6 میلیارد قرارداد اختیار خریدوفروش طی این مدت مورد معامله قرار گرفته است. نگاهی به نمادهای مورد معامله در بازار اختیارها نشان می‌دهد طی این مدت اختیار معاملات نمادهای دی، کرمان، خپارس و خاور بیشترین ارزش معاملات را داشتند.همچنین نمادهای دارای بیشترین موقعیت باز نیز متعلق به بانک دی بوده است. پنج صنعت 41 درصد ارزش معاملات خرد را در اختیار گرفتنداین گزارش حاکی است در ماهی که گذشت بانک‌ها، سرمایه‌گذاری‌ها، محصولات غذایی، خودرویی‌ها و فلزات اساسی در صدر جدول صنایع پیشرو قرار گرفتند.

ارزش معاملات خرد بازار سهام و اختیار سهام طی این مدت بیش 48 هزار و 900 میلیارد تومان بود که بیش از 20 هزار میلیارد تومان یا در حدود 41 درصد آن متعلق به پنج صنعت مذکور بود.در پایان ماهی که گذشت شاخص کل فرابورس با کاهش 5.9 درصدی در سطح 26 هزار و 351 واحد قرار گرفت. ارزش بازار فرابورس هم با کاهش 4 درصدی به عدد 2.5 میلیون میلیارد تومان رسید. این در حالی است که فرابورس ایران از ابتدای سال تا پایان تیرماه شاهد رشد 8 درصدی شاخص کل و افزایش نزدیک به 12 درصدی ارزش بازار بوده است.

   دادوستد ۱۱.۶ هزار میلیارد تومان اوراق و حامل انرژی

در ۲۱ روز معاملاتی تیر معادل ۶۴۲ هزار و ۴۲ تن انواع حامل انرژی در تابلو نفت، گاز و سایر حامل‌های انرژی این رکن بازار سرمایه مورد مبادله قرار گرفت. ارزش یک‌هزار و ۲۰ معامله انجام‌شده در این تابلو نزدیک به ۱۱۳ هزار و ۸۶۹ میلیارد ریال بود که ۹۷.۹ درصد ارزش کل معاملات بورس انرژی در این ماه را به خود اختصاص می‌داد. در این ماه دادوستد فرآورده‌های «گاز مایع»، «نفتای سبک» و «ته‌مانده برج تقطیر» در رینگ بین‌الملل، بیشترین ارزش معاملات بورس انرژی ایران را به خود اختصاص دادند.تابلو اوراق سلف موازی استاندارد فرآورده‌های هیدروکربوری بورس انرژی نیز در تیر امسال شاهد خرید و فروش ۹۱۰ برگه سلف موازی استاندارد به ارزشی افزون بر ۱۲ میلیارد و ۱۸۲ میلیون ریال بود.در تابلوی معاملات فیزیکی برق بورس انرژی ایران نیز در ماهی که گذشت بیش از ۲۵۲ میلیون و ۳۶۰ هزار کیلووات‌ساعت برق در ۵۹ معامله به ارزش ۴۸۰ میلیارد ریال میان تولیدکنندگان و متقاضیان برق رد و بدل شد.

در این ماه شاهد تبادل مالکیت ۵۹ میلیون و ۶۲۱ هزار کیلووات‌ساعت برق در قالب اوراق سلف برق در ۵۱ معامله بودیم که ارزشی بیش از ۵۹ میلیارد و ۳۴۳ میلیون ریال را به ثبت رساند. تالار برق سبز بورس انرژی ایران نیز در ماه نخست تابستان شاهد معاملات بیش از ۲۸ میلیون و ۴۴۹ هزار کیلووات‌ساعت برق در ۸۵ معامله بود. ارزش این معاملات در تیرماه در مجموع به ۹۸۲ میلیارد و ۵۳۶ میلیون ریال رسید.بورس انرژی همچنین در تیرماه شاهد دست‌به دست‌شدن ۱۷ هزار و ۳۰ برگه گواهی سپرده نفت خام و میعانات گازی در ۲۰ معامله و به ارزشی افزون بر ۴۰۰ میلیارد و ۵۲۶ میلیون ریال بود.

در ۲۱ روز معاملاتی ماهی که گذشت در بازار مصرف‌کنندگان بزرگ برق در تابلو اوراق گواهی ظرفیت نیز هفت معامله انجام شد که طی آن شش هزار و ۸۱۶ برگه گواهی ظرفیت به ارزش بیش از ۵۰۷ میلیارد و ۲۳۳ میلیون ریال مورد دادوستد قرار گرفت.بورس انرژی در این ماه همچنین میزبان معاملات چهار قرارداد آتی به ارزش ۸۹ میلیون و ۲۷۲ هزار ریال بود. گفتنی است؛ شرکت‌های پتروشیمی نوری با ۲۹۱ هزار و ۸۰۰ تن، نفت ستاره خلیج فارس با ۲۳۳ هزار و ۶۴۰ تن، پالایش نفت آبادان با ۲۱۱ هزار و ۹۴۴ تن، پتروشیمی بوعلی‌سینا به ارزش ۱۷۱ هزار و ۹۴۸ تن و پالایش نفت امام خمینی با ۱۱۹ هزار تن برترین عرضه‌کنندگان تیرماه در بازار فیزیکی فرآورده‌های هیدروکربوری بورس انرژی بودند.همچنین شرکت‌های پتروشیمی خارک، پالایش نفت اصفهان، ملی گاز، پالایش نفت لاوان و پالایش نفت شیراز به‌ترتیب رتبه‌های ششم تا دهم عرضه‌کنندگان این ماه در بورس انرژی را به خود اختصاص دادند.

 

ارسال نظر