روزهای تلخ بازارسرمایه

۱۴۰۲/۰۶/۲۰ - ۰۱:۰۰:۰۰
کد خبر: ۲۱۴۹۷۴
روزهای تلخ بازارسرمایه

شاخص کل بورس دومین روز کاری خود را با بازدهی منفی به پایان رساند و زیان را مهمان پرتفوی سهامداران کرد؛ این در حالی است که بازار سرمایه پس از مدت‌ها توانسته بود 10 روز مداوم رخت سبز بر تن کند و اکنون با منفی شدن دوباره ترس به سهامداران بازار بازگشت.

دو روزی می‌شود که شاخص کل بورس منفی شده و به تراز 2.1 میلیونی رسیده، صنایع و تک سهم‌های بازار نیز رخت قرمز بر تن خود کرده‌اند. به گفته کارشناسان اگر بخواهیم منطقی باشیم ریزش بازار طبیعی است؛ چراکه نمی‌شود بورس یک تنه رشد کند و باید یک روزهایی نیز استراحت داشته باشد اما استراحت به معنای ریزش نیست. اکنون بازار سرمایه با خروج نقدینگی مواجه است که این خروج نقدینگی یک سیگنال منفی برای سهامداران و کلیت بازار به حساب می‌آید، زیرا تالار شیشه‌ای و سهامداران در انتظار افزایش جحم معاملات بودند و اکنون این خروج نقدینگی به زیان بازار سرمایه است.

   خودرویی‌ها در بورس

پذیره‌نویسی نخستین صندوق سرمایه‌گذاری تخصصی صنعت خودرو از روز شنبه آغاز شد که این صندوق درصد قابل توجهی از پرتفوی خود را به خرید سهم‌های موجود در صنعت خودرو و ساخت قطعات اختصاص می‌دهد. بهین خودرو از نوع قابل معامله در بورس (ETF) است و افراد به راحتی می‌توانند این صندوق را از سامانه‌های معاملاتی آنلاین خرید و فروش کنند.

 با توجه لیدر بودن گروه خودرویی به‌طور سنتی در بازار سرمایه ممکن است وضعیت این صندوق برای خیلی از افراد بازار و اهالی بازار سرمایه مهم باشد. چندی پیش نماد خبهمن اقدام به خرید بلوک 3 درصدی ایران خودرو کرد و مدیرعامل ایران خودرو در مجمع عمومی این شرکت عنوان کرده بود که در صورتی که قیمت محصولات ما تغییر پیدا کند قطعاً قیمت سهم در این محدوده‌ها نخواهد ماند. همچنین خبر تغییر نرخ خودروهای تولیدی می‌تواند وضعیت این گروه بازار سرمایه را متحول کند و بازار را در مسیر دیگری قرار دهد. اما اکنون شاهد ریزش بازار و حتی منفی شدن خودرویی‌ها هستیم که خود جای تعجب دارد.

عرضه اولیه منفی شد

نماد تامین سرمایه کاردان (تکاردان) پس از 6 روز از عرضه اولیه خود با منفی سنگین صف فروش همراه شد. این درحالی است که بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار سرمایه به مسوولان هشدار داده بودند که عرضه اولیه در این شرایط بازار خطرزاست و ممکن است یک عرضه اولیه مساوی با سقوط بازار باشد.

درست است شرکت‌ها پذیرش‌ شده‌اند و پس از طی مراحل دیگر زمانی ندارند و هرچه زودتر باید عرضه شوند اما این موضوع نباید فراموش شود که وضعیت بورس خراب است و مسوولان مربوطه و مدیران ارکان بازار سرمایه باید به این موضوع رسیدگی کنند و اجازه ندهند به خاطر عرضه اولیه شرایط وخیم شود.

به گفته اغلب فعالان بازار سرمایه عرضه اولیه در شرایط منطقی نیست؛ چراکه ممکن است شرایط رانت و سوءاستفاده توسط برخی از فعالان بازار به وجودآید و عرضه اولیه از شرایط منطقی خود خارج شود.

   بازار از دریچه معاملات

در معاملات دومین روز کاری هفته یعنی یکشنبه شاخص کل بورس تهران 5 هزار و 973 واحد نسبت به روز کاری گذشته پایین‌تر ایستاد و به سطح 2 میلیون و 123 هزار و 634 واحد رسید. شاخص کل هم وزن بورس نیز با ریزش 2 هزار و 106 واحد در رقم 714 هزار و 708 واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس نیز با افت 60 واحدی به رقم 26 هزار و 419 واحد رسید.

همچنین شاخص هم وزن فرابورس با کاهش 160 واحدی به سطح 127 هزار و 668 واحد رسید. روز یکشنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار سهام منفی شد و 406 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای وخارزم، شستان، وپست و فسوژ اختصاص داشت. در این روز نمادهای فولاد، تاصیکو و شپنا نمادهای قرمزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در افت شاخص کل بورس داشتند.

در مقابل بفجر، وپست و وخارزم از نمادهای سبز بودند که اثر مثبت بر شاخص داشتند.  در فرابورس نیز نمادهای آریا، خاور و بپاس بیشترین اثر کاهشی را بر شاخص داشتند و نمادهای وسپهر، شگویا و انتخاب بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص کل فرابورس داشتند. در بین نمادهای پرتراکنش بورس این روز نیز نماد تکاردان بیشترین تراکنش را داشت و سصفها و خگستر در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند. در فرابورس نیز بمولد، فن افزار و دی بیشترین تراکنش را داشتند.

طی روز یکشنبه ارزش معاملات کل بازار سهام به 9 هزار و 779 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 767 میلیارد تومان بود که 8 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل می‌شود.ارزش معاملات خرد نیز با کاهش 19 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 4 هزار و 400 میلیارد تومان رسید که کمترین رقم در دو هفته اخیر است.

در معاملات نماد شپنا بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن 99 میلیارد تومان بود. پس از شپنا، سصفها بیشترین ارزش معاملات را داشت و خگستر رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد وخارزم و فولاد در رتبه‌های بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند.

در حجم معاملات نیز سهام شستا با تعداد 376 میلیون و 82 هزار و 149 سهم در صدر قرار گرفته است. دی در رتبه دوم بیشترین حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به خودرو تعلق داشت. دو نماد خگستر و کرمان نیز در رتبه‌های بعدی بیشترین حجم معاملات بازار قرار داشتند. در معاملات یکشنبه، 57 نماد صف خرید داشتند و 52 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌های خرید با رشد 56 درصدی نسبت به روز کاری قبل به 159 میلیارد تومان افزایش یافت و مجموع ارزش صف‌های فروش نیز با افزایش 6 درصدی به 560 میلیارد تومان رسید.