روسيه بزرگترين تامينكننده نفت چين در ۲۰۲۳ شد
روسيه موفق شد تحريمهاي غربي را به چالش بكشد و در سال ۲۰۲۳، با سبقت گرفتن از عربستان سعودي، به بزرگترين تامينكننده نفت براي چين تبديل شود.
روسيه موفق شد تحريمهاي غربي را به چالش بكشد و در سال ۲۰۲۳، با سبقت گرفتن از عربستان سعودي، به بزرگترين تامينكننده نفت براي چين تبديل شود.
به گزارش ايسنا، آمار گمرك چين نشان داد روسيه در سال ميلادي گذشته، ركورد ۱۰۷.۰۲ ميليون تن معادل ۲.۱۴ ميليون بشكه در روز نفت را به چين ارسال كرده است كه بسيار بيشتر از ساير صادركنندگان بزرگ نفت مانند عربستان سعودي و عراق بوده است.
واردات نفت چين از عربستان سعودي كه پيش از اين بزرگترين تامينكننده پكن بود، ۱.۸ درصد كاهش يافت و به ۸۵.۹۶ ميليون تن رسيد و اين غول نفتي خاورميانهاي، سهم بازار خود را به نفت ارزانتر روسيه باخت.
نفت خام روسيه كه پس از تحريمهاي غرب بر سر جنگ اوكراين، در سال ۲۰۲۲ توسط بسياري از خريداران بينالمللي بايكوت شد، در طول سال ميلادي گذشته و در بحبوحه اعمال مكانيزم سقف قيمت گروه هفت، با تخفيفهاي قابل توجهي نسبت به قيمتهاي بازار بينالمللي معامله شد.
رشد تقاضاي پالايشگاههاي چيني و هندي براي نفت تخفيفدار، قيمت نفت اسپوي روسيه را در سال ۲۰۲۳ افزايش داد و از سقف قيمت ۶۰ دلار كه گروه هفت كه در دسامبر ۲۰۲۲ معرفي شده بود، عبور كرد.
بر اساس منابع معاملاتي، محمولههاي نفت اسپو براي تحويل در دسامبر، با تخفيفي در حدود ۵۰ سنت تا ۲۰ سنت در هر بشكه نسبت نفت برنت، قيمتگذاري شدند.
همزمان، عربستان سعودي قيمت فروش گريد نفتي «عرب لايت» را از ژوئيه افزايش داد و در نتيجه، تعدادي از پالايشگاهها را وادار كرد كه به دنبال محمولههاي ارزانتر باشند. عربستان سعودي و روسيه كه دو توليدكننده بزرگ نفت جهان هستند، در سال ميلادي گذشته با هدف حمايت از قيمتها، كاهش اضافي توليد و صادرات را اعلام كردند. عربستان سعودي در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۴، توليد خود را به ميزان يك ميليون بشكه در روز كاهش ميدهد. روسيه اعلام كرد كاهش صادرات خود را در سال ميلادي جاري، از ۳۰۰ هزار بشكه در روز، به ۵۰۰ هزار بشكه در روز افزايش خواهد داد. پالايشگاههاي چيني براي جلوگيري از نقض تحريمهاي غرب، از معاملهگران واسطه براي انجام امور حمل و نقل و بيمه نفت روسيه استفاده ميكنند. خريداران همچنين از آبهاي مالزي به عنوان نقطه انتقال محمولههاي نفت تحت تحريم استفاده ميكنند. واردات نفت چين از مالزي در سال ميلادي گذشته، ۵۳.۷ درصد افزايش يافت. با وجود رفع موقتي تحريمهاي امريكا عليه ونزوئلا، چين واردات هيچ محموله رسمي نفت اين كشور امريكاي جنوبي را در دسامبر گزارش نكرد.
با وجود تنشهاي ژئوپليتيكي كه ميان پكن و واشنگتن وجود دارد، به دليل افزايش توليد نفت امريكا، صادرات اين كشور به چين در سال ميلادي گذشته، ۸۱.۱ درصد افزايش يافت. آمار واردات نفت چين از ايران در آمار رسمي منعكس نشده است.
بر اساس گزارش رويترز، مجموع واردات نفت چين در سال ۲۰۲۳، به ركورد ۵۶۳.۹۹ ميليون تن معادل ۱۱.۲۸ ميليون بشكه در روز رسيد.