جمجمه‌ شهر سوخته پزشکی را دگرگون کرد

۱۳۹۶/۰۱/۲۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۶۳۸۹۵


جمجمه دختر ۱۳ساله‌یی که تاریخ پزشکی ایران را دگرگون کرد و باستان‌شناسان آن را از شهر سوخته زابل پیدا کردند، در موزه تاریخ پزشکی تهران نگهداری می‌شود. به گزارش مهر، باستان شناسان در شهر سوخته به عنوان مهم‌ترین محوط باستانی در استان سیستان و بلوچستان در خلال کاوش‌ها در سال ۱۳۵۶ و در یک قبر دسته‌جمعی کشف شده متعلق به حدود ۴۸۰۰سال پیش و در میان بقایای اسکلت‌های ۱۳فرد مدفون، جمجمه جوانی را پیدا کردند که بخش راست آن دارای یک بریدگی عمیق مثلث شکل است و بر اساس مشاهدات اولیه باستان‌شناسان و تحقیقات بعدی انسان‌شناسان، یک عمل جراحی برای درمان بیماری هیدروسفالی روی این جمجمه انجام شده است.

پس از کشف و بررسی این جمجمه و پیدا کردن جواب برخی سوالات، کتابی به نام «مجموعه مقالات شهر سوخته» توسط سید منصور سیدسجادی نوشته شد که در آن مقالاتی از حسین سرحدی، روح‌الله شیرازی و حسین مرادی گردآوری شده است. در بخشی از این کتاب که نتایج بررسی این جمجمه در آن نوشته شده، آمده است: «در بررسی‌های اولیه انجام شده روی این جمجمه، جنسیت صاحب آن، مونث تشخیص داده و سن آن نیز حدود ۱۸سال تخمین زده شد و یک شکستگی در استخوان‌های قسمت پایین ریشه راست فک وجود داشت. این جمجمه مجددا بررسی و بازنگری و سن قطعی آن ۱۳ سال با ۶ تا ۹ ماه کم یا زیاد تعیین شد.»

جمجمه مورد بحث از نظر اندازه، دارای حجم بزرگی بوده است که بیشتر به خاطر بزرگ شدن بیش از حد بخش مرکزی آن و از هر دو طرف، استخوان آهیانه بوده است. همچنین در یک دید افقی مشاهده شد که بخش‌های چپی پشت جمجمه نسبت به بخش راست آن بزرگ‌تر شده است در حالی که بخش جلویی راست جمجمه نسبت به قسمت چپ برجسته‌تر است؛ بنابراین صورت او به نظر عادی می‌آید اما این فرد دارای جمجمه‌یی فوق‌العاده بزرگ است؛ در حالی که ارتفاع معمولی دارد.

مشاهده صفحات روزنامه