برنامه ششم
تعیین تکالیف دولت برای تنظیم رابطه میان تحصیل و اشتغال
نمایندگان مجلس در برنامه ششم توسعه تکالیف دولت برای تحقق اقتصاد دانشبنیان، افزایش بهرهوری و تنظیم رابطه متقابل تحصیل و اشتغال را تعیین و تصویب کردند.
به گزارش فارس، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی دیروز پارلمان و در ادامه رسیدگی به لایحه برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران، ماده 80 این لایحه را پس از بحث و بررسی به تصویب رساندند. به موجب مصوبه مجلس، برای تحقق اقتصاد دانشبنیان، افزایش بهرهوری، تنظیم رابطه متقابل تحصیل و اشتغال، گسترش همکاری و تعاملات فعال بینالمللی و افزایش نقش مردم در مدیریت علمی و فناوری کشور: الف - به دولت اجازه داده میشود برای ارتقای علمی و رقابت بین دانشگاههای کشور و تعاملات بینالمللی طی اجرای قانون برنامه ششم طی برنامه نسبت به ایجاد واحدها و شعب آموزش عالی با مشارکت دانشگاههای معتبر بینالمللی و دانشگاهها و موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فنی و حرفهای و دانشگاه جامع علمی-کاربردی در داخل کشور در چارچوب سیاستهای شورای عالی انقلاب فرهنگی اقدام نماید. نحوه سرمایهگذاری مشترک، تسهیل تعاملات ارزی و تردد اعضای هیات علمی و دانشجویان در آییننامه اجرایی که با پیشنهاد سازمان و دستگاههای اجرایی ذیربط به تصویب هیات وزیران میرسد، مشخص خواهد شد. ب - ماده 56 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2) به همراه الحاقات و تبصره آن
مصوب سال 1393 در طول اجرای قانون برنامه ششم تنفیذ میشود. تمام شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی و شرکتهای وابسته و تابعه به استثنای صندوقهای بیمه و بازنشستگی موظفند بهمنظور حمایت از پژوهشهای مسالهمحور و تجاریسازی پژوهش و نوآوری، در اجرای سیاستهای کلی برنامه معادل حداقل سه درصد (3درصد) از سود قابل تقسیم سال قبل خود را برای مصرف در امور تحقیقاتی و توسعه فناوری در بودجه سالانه زیرنظر شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری منظور نمایند.
تاسیس شرکتهای دانشبنیان با مشارکت خارجیها
نمایندگان مجلس در برنامه ششم توسعه دولت را مکلف به تاسیس شرکتهای دانشبنیان با مشارکت خارجیها کردند. به موجب مصوبه مجلس، دولت مکلف شد برای افزایش درونزایی اقتصاد با رعایت قانون تشویقی و حمایت از سرمایهگذاری خارجی مصوب سال 1381 و قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان مصوب سال 1389 از تاسیس شرکتهای دانشبنیان در داخل کشور با مشارکت شرکتهای خارجی صاحب صلاحیت و دارای دانش برای طراحی، مهندسی، ساخت، نصب تجهیزات و انتقال فناوری در حوزههای انرژی شامل بالادستی و پاییندستی نفت و گاز و تبدیل نیروگاهی و اعطای تسهیلات لازم در این زمینه در قالب بودجه سنواتی حمایت نماید. طبق تبصره این بند، شرکتهایی که تحت عنوان انتقال فناوری با طرف ایرانی قرارداد منعقد میکنند باید شرکتی دانشبنیان با حداقل 50درصد سهم متخصصین و سرمایهگذاران ایرانی در داخل کشور برای این منظور به ثبت برسانند تا از طریق رشد فناوری در گذر تغییرات زمان بومی شود. همچنین دولت موظف شد برای افزایش سهم آموزشهای مهارتی در نظام آموزشی کشور با رویکرد تحقق اقتصاد مقاومتی و اقتصاد دانشبنیان در برنامه از طریق بازنگری و اصلاح ساختار نظام اداری دانشگاهها و مراکز
آموزش عالی و افزایش منابع و تجهیزات نسبت به افزایش سهم دانشگاه فنی و حرفهای و دانشگاه جامع علمی-کاربردی در نظام آموزشی کشور اقدام و تجهیزات آموزشی هنرستانها، آموزشکدهها و دانشکدههای فنی و حرفهای را بهروز کند. همچنین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مکلف شد در مقاطع کاردانی پیوسته و کارشناسی ناپیوسته به پذیرش دانشجو در این دانشکدهها و آموزشکدهها اقدام کند.
افزایش سهم وقف و خیریه
از تامین مالی دانشگاهها
وکلای ملت دولت را موظف کردند در سالهای اجرای برنامه ششم بهگونهیی برنامهریزی کند تا سهم وقف و خیریه از تامین مالی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی و فناوری افزایش یابد. براساس این مصوبه مجلس، دولت موظف است با تشویق خیرین و واقفین و رفع موانع موجود، بهگونهیی برنامهریزی نماید تا سهم وقف و خیریه از تامین مالی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی و فناوری افزایش یابد. همچنین در تبصره 1 این بند الحاقی مقرر شد خیرینی که طرحهایی برای حمایت از توسعه آموزش، پژوهش، فناوری و نوآوری فناورانه به انجام برسانند، مشمول مزایا و حمایتهای مربوط به خیرین مدرسهساز خواهند شد. در تبصره 2 این بند الحاقی به ماده 82 لایحه برنامه ششم مصوب شد در دورهیی که اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی برای احداث، توسعه و تکمیل و تجهیز فضاهای آموزشی و کمک آموزشی، پژوهشی، ورزشی و خدمات رفاهی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و پژوهشی هزینه نمایند این هزینه بهعنوان هزینههای قابلقبول مالیاتی موردمحاسبه قرار میگیرد.