حل معضل پولشویی با ابزار بانکداری الکترونیک
گروه بانک و بیمه احسان شمشیری
بانکداری الکترونیک به عنوان ابزاری موثر و فعال در حوزه کشف تقلب و مبارزه با پولشویی ثابت کرده که میتواند زمینه کاهش پیچیدگی موضوع تامین مالی تروریسم را فراهم آورد.
به گزارش «تعادل»، در پنل تخصصی کشف تقلب و مبارزه با پولشویی همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت که با حضور مدیر امنیت شرکت شاپرک، حمیدرضا شهریاری عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، سیدعلی هاشمیاقدم مدیرعامل شرکت امن الکترونیک کاشف و محمود زیبایی رییس گروه توسعه و امنیت اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی برگزار شد، از بانکداری الکترونیک بهعنوان ابزاری مهم و توانمند برای جلوگیری از پولشویی نام برده شد.
در ابتدای این نشست، شکوه حسینآبادی با تاکید بر استانداردهای بینالمللی و مقررات داخلی با رویکردی حقوقی، دو رویکرد را در مبارزه با پولشویی و فناوریهای نوین مورد توجه قرار داد و افزود: یک رویکرد تاثیر بحث مبارزه با پولشویی و مقررات مربوطه به فناوریهای نوین و رویکرد دیگر استفاده از فناوریهای نوین در راستای مبارزه با پولشویی است.
وی درخصوص رویکرد تاثیر بحث مبارزه با پولشویی و مقررات مربوطه به فناوریهای نوین اذعان داشت: نمونه بارز و مهمترین اسناد در این زمینه سند گروه ویژه اقدام مالی و توصیه ۱۵ است. وی این نکته را نیز یادآور شد که توصیه ۱۵ تحت سرفصل اقدامات و اشخاص خاص آمده است و این نکته را عنوان میکند که باید کشورها و موسسات مالی درخصوص فناوریهای نوین چه آنهایی که تازه ایجاد شدهاند و چه آنهایی که در حال حاضر در حال استفاده هستند از منظر مقررات مبارزه با پولشویی پوشش داده شوند.
وی در ادامه اظهار داشت: در استفاده از پدیدههای نوین راهکارهای لازم جهت پوشش ریسک پولشویی باید بهطور دقیق لحاظ شود ازجمله اینکه در ارائه خدمات الکترونیکی باید شناسه کامل صورت پذیرد و تمام درگاههای پذیرش از منظر بحث مبارزه با پولشویی و ریسکهای مرتبط با آن ارزیابی و موردبررسی قرار گیرند. استفاده مثبت و موثر از تکنولوژی در بحث مبارزه با پولشویی نکته دیگری بود که مشاور مدیرعامل بانک خاورمیانه در امور مبارزه با پولشویی به آن اشاره کرد.
در ادامه محمود زیبایی رییس گروه توسعه و امنیت اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی با بیان اینکه بعد از عملیات ۱۱سپتامبر بحث مبارزه با تامین مالی تروریسم وارد فاز جدیدی شده، افزود: بانکداری الکترونیک بهعنوان ابزاری موثر و فعال در این حوزه توانسته زمینه کاهش پیچیدگی موضوع تامین مالی تروریسم را فراهم آورد.
زیبایی بر ریز بودن تراکنشهای مالی در بحث تامین مالی تروریسم تاکید کرد و گفت: با استفاده از روشهای بهکار برده شده در مبارزه با تامین مالی تروریسم، میتوان از اقدامات آتی این افراد جلوگیری کرد.
رییس گروه توسعه و امنیت اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی در ادامه افزود: شناسایی مشتری و راستیآزمایی اطلاعات در اولویت قرار دارد که در ایران بهطور مشخص سامانه نهاب این وظیفه را برعهده دارد و به عنوان نظام هویتسنجی اطلاعات مشتریان بانکی انجام وظیفه میکند.
در ادامه جلسه سربازرس اداره مبارزه با پولشویی بانک مرکزی، سوالی چالشی مطرح کرد: با بهوجود آمدن بانکداری الکترونیک و ابزارهای نوین، تقلب و پولشویی بیشتر شده است یا کمتر؟
نوشآفرین مومنواقفی در پاسخ به این سوال گفت: نظامهای پولی و بانکی با تحولی که در روند فناوریهای اطلاعاتی اتفاق افتاده به سرعت تغییر و بانکداری الکترونیک در تمام ابعاد زندگی نمو پیدا کرده است. وی خاطرنشان کرد که روند فناوری اطلاعات و بانکداری الکترونیک با ریسکهای نوظهور مواجه است و فرصتها و تهدیداتی را به همراه داشته است. مدیر ریسک و امنیت اطلاعات شرکت خدمات انفورماتیک این نکته را اذعان داشت که اگر بانکداری الکترونیک در بستر غیرامن و غیراستاندارد ارائه شود باعث افزایش تقلب و پولشویی خواهد شد و اگر بستری مناسب براساس قواعد و استانداردهای بینالمللی ایجاد شود، قطعا جرایم مالی کاهش خواهند داشت. نکته دیگری که توسط وی موردتاکید قرار گرفت تفاوت در زیرساختهای بانکداری الکترونیک در ایران در مقایسه با سایر کشورها بود که منجر به بروز ابزارهای سوءاستفاده بیشتر برای پولشویان شده است.
در ادامه این نشست، سیامک آزادی مدیر امنیت شرکت شاپرک گفت: با شناسایی مشتریان بانکها، پایش شبکه پرداخت و تراکنشهای شرکتها و بنگاههای اقتصادی میتوان گام موثری درراستای مبارزه با پولشویی و تقلب برداشت.
مدیر امنیت شاپرک با بیان اینکه این شرکت در این خصوص تجربه زیادی ندارد، افزود: این فرآیند آغاز شده و پس از گردآوری اطلاعات، دادهها باتوجه به اتصال به سامانههای ثبت احوال و... مطابقت داده و پالایش و بازبینی شد. درنهایت استاندارد واحدی برای شبکه پرداخت تعریف شده است. کار پایانی این شرکت استقرار سامانههای کشف تقلب است که شرکت در ابتدای مراحل انجام این کار است. سیدعلی هاشمیاقدم با تاکید بر مباحث نوین در حوزه کشف و مبارزه با تقلب و پولشویی به بیان کلیدواژهها و دیدگاههای این حوزه در آینده پرداخت. وی با بیان اینکه تمام دیدگاهها از پایین به بالاست ضرورت نگاه از بالا به پایین را یادآور شد. وی گفت: از سال ۱۹۹۴رویکردی از بالا به پایین در سطح اقتصاد کلان آغاز شده و کل پوسته دنیا را در حوزه پولشویی درنظر گرفته است. او با اشاره به بیت کوین و تاثیر چشمگیر آن اذعان داشت که در دنیای امروز فرمت سرویسها در حال تغییر است. نکته دیگری که مدیرعامل شرکت امن الکترونیک کاشف به آن اشاره کرد هزینههای ایجاد، افشا و مدیریت هویت افراد است.