اخبار بورس
رسیدگی به 550 پرونده توسط هیات داوری سازمان
در بین موضوعات مطرح شده نزد هیات داوری، دعاوی مربوط به «مطالبه سود سهام» در صدر موضوعات قرار دارد. همچنین «انجام معاملات به صورت فضولی» یعنی معاملاتی که مشتری مدعی است، خودش آن را انجام نداده است از دیگر موضوعات دارای فراوانی بالاست. هیات داوری سازمان بورس و اوراق بهادار تاکنون بالغ بر 1000جلسه تشکیل داده و به حدود 550 پرونده رسیدگی کرده که به صدور 430رأی منجر شده است. به گزارش«تعادل» محمدصادق شبانی، مسوول دبیرخانه و دبیر هیات داوری با اعلام این خبر به پایگاه اطلاعرسانی بازار سرمایه گفت: رسیدگی به دعاوی در هیات داوری مطابق با قوانین عام و نیز مقررات خاص بازار سرمایه و براساس تشریفات آیین دادرسی مدنی صورت میگیرد. وی درباره نحوه اجرای آرای صادره گفت: آن دسته از آرای هیات داوری که با موضوع سود سهام باشد توسط اجرای احکام دادگاهها و سایر موضوعات توسط ادارات و دوایر اجرای ثبت اسناد و املاک اجرا میشود.
به گفته شبانی در بین موضوعات مطرح شده نزد هیات داوری، دعاوی مربوط به «مطالبه سود سهام» در صدر موضوعات قرار دارد همچنین«انجام معاملات به صورت فضولی» یعنی معاملاتی که مشتری مدعی است خودش آن را انجام نداده است از دیگر موضوعات دارای فراوانی بالاست که بخش عمدهیی از آنها ناشی از تخلف و کوتاهی برخی از کارگزاران در دریافت دستور خرید یا فروش مکتوب است. در این موارد معمولا معامله صورت گرفته با انکار مشتری مواجه شده است. دبیر هیات داوری سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: از دیگر موضوعاتی که حجم قابل توجهی از دعاوی را به خود اختصاص داده، دعاوی مربوط به «معاملات اعتباری» است. وی ادامه داد: آسیبشناسی این اختلافات حکایت از آن دارد که هنگام انعقاد این قراردادها معمولا آگاهسازی لازم درخصوص آثار قرارداد، ریسکها و هزینههای آن نسبت به مشتریان صورت نمیگیرد و بدیهی است در صورت زیان در معاملات بین مشتری و کارگزار اختلاف ایجاد خواهد شد. شبانی با اشاره به روند رسیدگی به پروندهها در هیات داوری گفت: پروندههایی که نزد این مرجع قانونی مطرح میشوند، معمولا دارای پیچیدگیهای فنی و ابعاد تخصصی هستند. از سوی دیگر با توجه به یک
مرحلهیی بودن رسیدگی هیات و عدم وجود مرحله تجدید نظر در این زمینه ضرورت دارد، دقتهای کافی برای صدور احکام صورت گیرد. از این رو معمولا اشخاص تمایل دارند، اختلافات جزیی آنها در فرآیند سازش در کانونهای مربوط با سرعت بیشتر حل و فصل شود که این خود از نقاط قوت رویه رسیدگی در بازار سرمایه است. دبیر هیات داوری سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: در صورتی که برای سازش صورت گرفته، سند رسمی در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شود، مفاد آن به عنوان سند لازمالاجرا توسط دوایر اجرای ثبت و بدون نیاز به صدور رأی در این زمینه اجرا میشود. وی اظهار کرد: درحال حاضر شناخت نسبتا خوبی از هیات داوری بین عموم مردم و محاکم دادگستری ایجاد شده است.
درج نماد اوراق گواهی سپرده بانک رفاه در بورس
شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه(سمات) از درج نماد اوراق گواهی سپرده بانک رفاه در سامانه پس از معاملات خبر داد.
به گزارش«تعادل» به نقل از سمات، شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه(سمات) از درج نماد اوراق گواهی سپرده بانک رفاه در سامانه پس از معاملات خبر داد. سررسید این اوراق یک ساله و معاف از مالیات و مبالغ انتشار آن نیز 5، 10، 20، 50 و1200میلیون ریالی با نرخ سود علیالحساب 15.5درصد سالانه است. نرخ بازخرید اوراق گواهی سپرده سرمایهگذاری ویژه بانک رفاه 13.5درصد سالانه با نام، الکترونیکی، معاف از مالیات و قابل انتقال به غیر با قابلیت بازخرید نزد شعب بانک رفاه است. همچنین مقاطع پرداخت سود علیالحساب ماهانه و تضمین اصل سرمایه و پرداخت سود ماهانه توسط بانک صورت میگیرد. در همین رابطه شرکت سپردهگذاری اوراق گواهی سپرده بانک رفاه با نماد «ذرفاه» در سامانه پس از معاملات درج کرد تا شرایط جهت عرضه این اوراق فراهم شود.
عرضه اسناد خزانه اسلامی در 4 نماد معاملاتی
امروز در 4نماد معاملاتی مختلف در مجموع تعداد یک میلیون و 64 هزار و 72ورقه اسناد خزانه اسلامی از سوی تامین سرمایه ملت در فرابورس عرضه میشود. مدیریت عملیات بازار و اعضای فرابورس به دنبال اطلاعیه 13دی ماه 95 از قصد شرکت تامین سرمایه بانک ملت برای عرضه تعداد 100هزار ورقه معادل 0.66درصد از کل اوراق اسناد خزانه اسلامی مرحله دهم در روز جاری با تاریخ سررسید 96.7.3 خبر داده است. همزمان این شرکت تامین سرمایه امروز تعداد 476هزار و 468ورقه معادل 3.17درصد از کل اوراق اسناد خزانه اسلامی مرحله نهم با تاریخ سررسید 13شهریور ماه 96 در نماد معاملاتی «اخزا94»، تعداد 286,479ورقه معادل 1.90درصد از کل اوراق اسناد خزانه اسلامی مرحله هشتم با تاریخ سررسید 23مرداد ماه 95 در نماد معاملاتی «اخزا84» و در نهایت تعداد 201هزار و 124ورقه معادل 1.34درصد از کل اوراق اسناد خزانه اسلامی مرحله هفتم با تاریخ سررسید دوم مرداد ماه 95 در نماد معاملاتی«اخزا74» را روانه میز فروش بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس میکند.
ارزش اسمی هر ورقه از اسناد خزانه اسلامی در همه 4مرحله از این اوراق مبلغ 100هزار تومان است. ناظر بازار فرابورس اعلام کرده کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی ازجمله بانکها، نهادهای مالی، شرکتهای سرمایهگذاری، کارگزاران و تامین سرمایهها، شرکتهای خصوصی و سازمانهای عمومی ازجمله شهرداریها میتوانند با در اختیار داشتن کد معاملاتی فعال در سیستم شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه نسبت به خرید اسناد خزانه اسلامی اقدام کنند. در عین حال معاملهگران برخط(آنلاین تیدرها) نیز میتوانند به همراه ایستگاههای کاری کارگزاران عضو فرابورس ایران نسبت به ورود سفارش در جلسه عرضه اقدام کنند. موج گسترده عرضه اسناد خزانه اسلامی و سایر اواق بدهی از سوی دولت و اقبال حقوقیها برای تحصیل این داراییها باعث افت حجم و ارزش واقعی معاملات روزانه سهام شده است.