قمار دموکراسی
گروه گوناگون|
سالهای بسیاری است که دموکراسی به مفهومی گریزناپذیر برای حکومتها تبدیل شده است. بسیاری از دولتها، فعالیتهای خود را طبق مفهوم همهگیر دموکراسی تعریف کرده و حکومت خود را دموکراتیک و مردمی معرفی میکنند. هر چند که ممکن است هر حکومتی از دموکراسی تعاریف جداگانهیی داشته باشد اما به طور کلی باید گفت که در سالهای اخیر فرهنگ دموکراتیک به صورت کامل یا ناقص بر جوامع و حکومتها سایه افکنده است.
در نظامهای دموکراتیک، شهروندان با انتخابات در مسائل مهم ملی شرکت کرده و در مورد قانون و امور کشور تصمیم میگیرند. برخی آن را به عنوان بهترین شیوه حکومتداری میشناسند اما بسیاری نیز نقدهایی بر دموکراسی وارد میدانند. به نظر منتقدان دموکراسی، توده مردم دانش کافی برای امور سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ندارند و ممکن است با آرا خود امور کشور را به بیراهه ببرند. در بسیاری از موارد ممکن است مردم در انتخابات، درگیر وعدههای پوپولیستی و عوامفریبانه شده و افراد و گزینههایی را انتخاب کنند که در نهایت به ضرر عموم مردم تمام شود. طبق گفته بسیاری از کارشناسان، همهپرسی برگزیت در بریتانیا مصداق بارز انتخاب اشتباه عموم مردم بود. بسیاری افراد معتقدند در این شرایط افراد اطلاعات کاملی از گزینههای پیش روی خود ندارند و تحت تاثیر احساسات یا نارضایتی از شرایط قبلی گزینهیی را انتخاب میکنند که تنها حدس میزنند شاید شرایط بهتری برای آنها فراهم کند.
با این حال دموکراسی در بسیاری از کشورها همچنان طرفداران خود را دارد. به عنوان مثال آلمانیها ازجمله شهروندانی هستند که ادعا میکنند، آگاهی کاملی نسبت به دموکراسی داشته و حکومت دموکرات را تایید میکنند. براساس بسیاری از گزارشهای منتشر شده، آلمان پس از جنگ جهانی دوم توانست یکی از استوارترین حکومتهای دموکرات جهان را ایجاد کند. همچنان بسیاری از جوامع جهانی این کشور را به عنوان الگوی موفق دموکراسی میشناسند. طبق تازهترین گزارشهای منتشر شده حدود 74درصد از آلمانیها، حکومت دموکرات را تایید میکنند و درصد بسیار اندکی از آنها اطلاعات کافی از دموکراسی ندارند. در این میان حدود 23درصد نیز منتقد دموکراسی بوده و معتقدند که در حکومتهای دموکراتیک، آرا عموم مردم میتواند جامعه را به شرایط بدی سوق دهد. امریکا از دیگر کشورهایی است که به عنوان حکومت دموکراتیک شناخته میشود. طبق تازهترین آمار منتشر شده حدود 67 درصد امریکاییها اعلام کردهاند که آگاهی کامل از حکومت دموکرات داشته و آن را خوب ارزیابی کردهاند. این درحالی است که حدود 31درصد از آنها مخالف دموکراسی هستند و اعتقاد دارند که در صورت تاثیر تصمیم عموم مردم در شرایط کشور، چالشهای بسیاری ایجاد میشود. به گفته بسیاری از کارشناسان، انتخابات ریاستجمهوری 2016 در امریکا یکی از نمونههای بارز تاثیر منفی دموکراسی و آزادی مردم در انتخاب بود. در این انتخابات، دونالد ترامپ با روش پوپولیستی و وعدههای عوامفریبانه، انتخابات امریکا را به چالش کشاند. آن طور که در این گزارش گفته شده در این میان درصد بسیار اندکی از مردم امریکا آگاهی کافی از دموکراسی ندارند.
کانادا از دیگر کشورهایی است که شهروندان آن بیشترین میزان رضایت از دموکراسی را دارند. این درحالی است که سلطنت مشروطه در این کشور حاکم و پادشاه، رییس دولت است. این کشور در سالهای متوالی در میان کشورهایی قرار دارد که بیشترین میزان رضایت از زندگی در میان شهروندان وجود دارد. در میان کاناداییها حدود 67 درصد از شهروندان از حکومت دموکرات راضی بوده و اعلام کردهاند که آگاهی کامل از دموکراسی دارند و تنها حدود 3درصد از آنها آگاهی کامل در مورد حکومتهای دموکرات ندارند. در این میان حدود 30درصد نیز از مخالفان دموکراسی در کانادا به شمار میروند.
همانطور که گفته شد به نظر بسیاری از سیاستمداران، همهپرسی برگزیت یکی از نمونههایی بود که نقدهای بسیاری به دموکراسی وارد کرد. برخی از کارشناسان بر این باورند که دولت بریتانیا در موضوع خروج از اتحادیه اروپا، قربانی تبلیغات گسترده پوپولیستها در آن کشور شد. با این حال هنوز هم بیش از نیمی از بریتانیاییها از حکومت دموکراتیک راضی بوده و ادعا میکنند که اطلاعات کافی از دموکراسی دارند. در مقابل 56 درصد موافقان دموکراسی در بریتانیا حدود 38درصد نیز اعتقاد دارند که دموکراسی امور کشور را با چالشهای فراوان روبهرو کرده است. در این میان حدود 6 درصد نیز اعلام کردهاند که هیچ اطلاعی از دموکراسی ندارند.
در میان سوئدیها بسیاری افراد، دموکراسی را سنتی میدانند که از دیرباز در این کشور رواج داشته است. در بسیاری از گزارشها نیز گفته شده که سوئد تقریبا یک دموکراسی بدون نقص است. این درحالی است که در میان سوئدیها تنها 57 درصد از شهروندان دموکراسی را تایید کرده و از آن آگاهی دارند. در مقابل حدود 41درصد از شهروندان سوئد، مخالف نظام دموکراتیک هستند و ترجیح میدهند که عموم مردم در امور کشور دخالتی نداشته باشند.
با توجه به این گزارش حتی در بسیاری از کشورها که به عنوان بهترین نظامهای دموکرات معرفی شدهاند، دموکراسی مخالفان بسیاری دارد. بر این اساس در سالهای اخیر بحثهای بسیاری در مورد نخبهسالاری پیش آمده و بسیاری افراد صاحبنظر اعلام کردهاند که بهتر است، حکومت توسط نظر و عمل گروهی از نخبگان اداره شود تا رای عموم مردم.