احتیاط در افزایش قیمتها
گروه اقتصاد کلان
«شیب افزایش قیمت حاملهای انرژی تند نخواهد بود.» این جمله را سخنگوی کمیسیون تلفیق روز گذشته پس از پایان جلسه این کمیسیون بیان کرد. در ادامه روند قانونی تصویب بودجه، روز گذشته کلیات این لایحه به کمیسیون تلفیق مجلس رفت تا از این طریق نظرات تخصصی مجلسیها روی آن اعمال شود. این بررسی با حضور محمدباقر نوبخت و بیژن زنگنه انجام شده و میتوان جمعبندی کلی آن را در یک عبارت «احتیاط در افزایش قیمت حاملهای انرژی» خلاصه کرد. به نظر میرسد برخی اعتراضات علیه گرانی در این احتیاطی کردن افزایش حاملها تاثیرگذار بوده است.
به گزارش «تعادل» روز گذشته اعضای کمیسیون تلفیق نخستین جلسه بررسی لایحه بودجه 97 را برگزار کردند. در این جلسه علاوه بر اعضای این کمیسیون عالیترین مقامهای مسوول برنامهریزی و انرژی کشور حضور داشتند. محمدباقر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه کشور و بیژن زنگنه وزیر نفت دو میهمان در این جلسه کمیسیون بودند که برای موضوعات حساسی مانند درآمدهای نفتی و قیمت حاملهای انرژی به بحث و تبادلنظر با اعضای کمیسیون پرداختند.
علیاصغر یوسفنژاد سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 97 در خصوص این جلسه گفت: در نشست امروز (دیروز) صبح، کمیسیون تلفیق با حضور نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه و زنگنه وزیر نفت چند موضوع مختلف در خصوص نرخ حاملهای انرژی و کلیات بودجه مورد بررسی قرار گرفت.
وی که دیروز نشستی بعد از جلسه کمیسیون با خبرنگاران گذاشت، ادامه داد: ابتدا باید توجه داشت مصوبات کمیسیون تلفیق به منزله حکم قطعی برای اجرا نیست، بلکه این مصوبات به عنوان یک موضوع تصویب شده در کمیسیون تلفیق است که برای اجرای قطعی باید در صحن علنی مجلس مورد موافقت نمایندگان قرار گیرد و بعد از آن نیز توسط شورای محترم نگهبان به تایید برسد.
یوسفنژاد تصریح کرد: جهتگیری کمیسیون تلفیق بودجه مجلس و دولت این است که فشار اقتصادی به مردم مخصوصا اقشار کم درآمد و ضعیف جامعه تحمیل نشود.
براساس تبصره 18 لایحه بودجه سال آینده کل کشور دولت تا 100درصد منابع حاصل از مابهالتفاوت قیمت حاملهای انرژی در سال 1397 نسبت به قیمت این حاملها در ابتدای سال 1396 را به حساب خاصی نزد خزانهداری کل کشور واریز و منابع حاصله را تا سقف 174هزار میلیارد ریال به شکل وجوه اداره شده و یارانه سود و ترکیب با منابع صندوق توسعه ملی و تسهیلات بانکی در جهت حمایت از طرحهای تولید، اشتغال و آموزش و کمک به کارورزی جوانان دانشآموخته دانشگاهی پرداخت میکند.
نکته مهم در این اجازه به موضوع حاملهای انرژی باز میگردد که در صورت تصویب میتوان از آن به عنوان فاز جدیدی از هدفمندی یارانهها نام برد. یعنی دولت به دنبال افزایش قیمت حاملها و واقعی کردن آنهاست. با این حال این تبصره قیدی دارد که در نوع خود جالب و قابل تامل است، آنجایی که گفته شده «نسبت به قیمت این حاملها در ابتدای سال 96»؛ بنابراین احتمالا دولت قصد دارد در سال جاری و با ملاحظات خود، قیمت حاملها را در پایان سال جاری افزایش دهد.
با این حال باید توجه داشت که دولت همه ساله افزایش 20درصد گازوییل، آب، برق و دیگر حاملها را به صورت جداگانه در بودجههای سنواتی لحاظ کرده اما بنا به دلایلی عملیاتی نمیکند. براین اساس متن تبصره 18 لایحه برنامه ششم توسعه به شرح زیر است: با هدف اجرای برنامه اشتغال گسترده و مولد با تاکید بر اشتغال جوانان، دانشآموختگان دانشگاهی، زنان و اشتغال حمایتی به دولت اجازه داده میشود 100درصد منابع حاصله از مابهالتفاوت قیمت حاملهای انرژی در سال 1397 نسبت به قیمت این حاملها در ابتدای سال 1396 را به حساب خاصی نزد خزانهداری کل کشور واریز و منابع حاصله را تا سقف 174هزار میلیارد ریال به شکل وجوه اداره شده و یارانه سود و ترکیب با منابع صندوق توسعه ملی و تسهیلات بانکی در جهت حمایت از طرحهای تولید، اشتغال و آموزش و کمک به کارورزی جوانان دانشآموخته دانشگاهی پرداخت کند. بر این اساس اعتبارات موضوع این بند بر اساس شاخصهایی که به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور به تصویب هیات وزیران میرسد، در اختیار استانها قرار میگیرد.
با این حال این بندها باید به تصویب مجلس برسد و در حال حاضر چشمهای فراوانی به دنبال خروجی این لایحه حساسیت برانگیز از کمیسیون تلفیق مجلس است؛ لایحهیی که بسیار بیشتر از نمونههای مشابه در سالهای گذشته مورد توجه و بحث رسانهها و عموم قرار گرفت. موضوع افزایش قیمت حاملهای انرژی و دیگر کالاها و خدمات در لایحه بودجه 97 در حالی صورت میگیرد که روزهای گذشته نیز برخی تجمعات در شهرها و استانهای کشور برای اعتراض به گرانی برپا شد که احمد توکلی در گفتوگو با فارس علت آن را سیاستهای اقتصادی تعدیل ساختاری عنوان کرد. رییس هیاتمدیره دیدبان شفافیت و عدالت گفته است: این قبیل تحرکات قابل پیشبینی بود، چرا که اتخاذ سیاستهای خشن تعدیل صندوق بینالمللی پول، پیش از این نیز یکبار دیگر در ابتدای دهه 70 تجربه شده بود و با همین تحرکات اعتراضآمیز مواجه شد. همان زمان هم مسوولان وقت به نصایح دلسوزانه کارشناسان اقتصادی توجه نکردند و شد آنطور که نباید میشد و صدای اعتراضات در مشهد، اسلامشهر، شیراز و چند شهر دیگر بلند شد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه به عامل مضاعف در شکلگیری اعتراضات اشاره کرده و گفته است: البته این دولت جز پیگیری همان سیاستهای غلط دهه 70، 2 اشکال جدی دیگر هم دارد که عامل مضاعف در رشد انتقادات مردمی است. یکی سستی و رخوت دولتیها در رفع مشکلات معیشتی و دیگر بیاعتنایی به مردم و فرار از شفافیت و پاسخگویی در قبال تصمیماتی که گرفته میشود.
توکلی ضمن منطقی دانستن اعتراضات مردم به سوءاستفاده مقامات اسراییلی و امریکایی اشاره کرده و افزوده است: گرچه این دولت در رسیدگی به مشکلات مردم کوتاهی کرده است، اما باید توجه داشت که اعتراضات غیرقانونی، مدیریتش به دست ضدانقلاب و گروهکهای تروریستی و منافقان خواهد افتاد و آتش آن تنها دامن دولت را نخواهد گرفت. حمایت امروز ترامپ نیز تایید همین تحرکات غیرمردمی ضدانقلاب است.
برخی معتقدند؛ اتفاقات اخیر میتواند در بررسیهای کمیسیون تلفیق از لایحه بودجه تاثیرگذار باشد. سخنگوی این کمیسیون روز گذشته در خصوص تبصره مربوط به افزایش حاملهای انرژی گفت: موضوع افزایش قیمت حاملهای انرژی برای جامعه اهمیت دارد، بنابراین باید به دقت مورد رسیدگی قرار گیرد، در تبصره 18 جهتگیری کمیسیون تلفیق بودجه مجلس و دولت این است که فشار اقتصادی به مردم مخصوصا اقشار کم درآمد و ضعیف جامعه تحمیل نشود.
وی با بیان اینکه در لایحه بودجه مقرر شده که با افزایش نرخ حاملهای انرژی 17هزار و 400میلیارد تومان درآمد به دست بیاید که با محاسبه تامین منابع 15هزار میلیارد تومانی از صندوق توسعه ملی و 50درصدی که بانکها و دولت در نظر میگیرند، در مجموع حدود 74هزار میلیارد تومان بابت اشتغالزایی صرف شود، گفت: اینکه شنیده میشود قیمت بنزین هر لیتر 1500 و گازوییل به لیتری 400 تومان خواهد رسید، باید توجه کرد که در لایحه پیشنهادی دولت اعدادی در این خصوص تعیین نشده و تلاش این است که قیمت حاملهای انرژی مطابق با شرایط اقتصادی در جامعه تعیین شود و رشد قیمت حاملهای انرژی با شیب کند باشد.
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 97 ادامه داد: آقای نوبخت و زنگنه که در جلسه دیروز کمیسیون تلفیق بودجه حضور داشتند نیز بر ضرورت اینکه شیب افزایش قیمت حاملهای انرژی تند نباشد، تاکید داشتند، البته در ماده 39 این اختیار به دولت داده شده است که تا سال 1400 قیمت حاملهای انرژی به 95درصد قیمتها در فوب خلیجفارس برسد. وی تصریح کرد: در جلسه کمیسیون تلفیق مصوبهیی تصویب نشد، اما در ادامه با حضور مسوولان و وزرای مربوطه مباحثی مانند اشتغالزایی، رسیدگی به بدهیهای دولت و بازار ارز مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
جلسات اعضای کمیسیون با لاریجانی
یوسفنژاد در ادامه با اشاره به جلسات اعضای کمیسیون تلفیق با لاریجانی افزود: بررسی 6 موضوع اصلی در لایحه بودجه سال 97 در جلسه دیروز مقرر شده و در نشست دیروز کمیسیون تلفیق از سوی دولت، وزرا و مرکز پژوهشها و همچنین نمایندگان مسائل اصلی مطرح و مورد بررسی قرار گرفت تا با یک تفاهم کلی کار بررسیهای دقیق ادامه یابد، البته در این زمینه به نظرات دانشگاهیان و کارشناسان و چالشهای پیشرو توجه خواهد شد و به موضوعاتی مانند هدفمندی، تعیین نرخ حاملهای انرژی، رفاه اجتماعی، وضعیت صندوقهای بازنشستگی، اشتغالزایی، بازار ارز و بدهیهای دولت رسیدگی خواهد شد.