«نوپک» در آستانه اجرایی شدن
ایرنا| تارنمای خبری المانیتور روز شنبه گزارش داد: کنگره امریکا و کاخ سفید در مورد اقدام حقوقی علیه سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) به استناد قانون ضد تراست امریکا به تفاهم بی سابقه رسیدهاند.
این تارنما اضافه کرد: در صورتی که واشنگتن با استفاده از قانون داخلی خود در دادگاههای امریکا، اقدام حقوقی علیه اوپک بردارد، اوپک را در شرایط سختی قرار خواهد داد.
کنگره امریکا از سال 2000 میلادی درصدد تصویب قانون منع شکلگیری کارتلهای تولیدی و صادراتی نفت است. اما توسط دولتهای جرج دبلیو بوش پسر و باراک اوباما مورد مخالفت قرار گرفته بود، اما موافقت ترامپ با لایحه ضد تراست و حمایت بخش نظارتی 'ضد تراست' وزارت دادگستری امریکا، این لایحه را در آستانه تصویب قانونی قرار داده است.
در صورت تصویب این قانون، متحدین و دشمنان امریکا بطور مساوی در برابر قانون مبارزه با تراست امریکا، آسیبپذیر خواهند شد و با توجه به قانون مصونیتهای خارجی و حاکمیتی امریکا، از حقوق حمایتی محروم خواهند شد.
پس از ادای شهادت در برابر کمیسیون قضایی مجلس نمایندگان، ماکان دلرحیم، معاون دادستان کل اشاره کرد که او از اهداف تعیین شده لایحه، پشتیبانی خواهد کرد.
دلرحیم که بر بخش ضدتراست وزارت دادگستری نظارت دارد، به المانیتور گفت: دولت ترامپ درصدد بازبینی قانون مربوطه است. اما من با اظهارنظرها، دیدگاه و رویکرد دولت موافقم.دلرحیم، در سال 2008 در مقالهای که به عنوان یک حقوقدان بخش خصوصی در تارنمای خبری 'هیل' نوشته شده بود از کنگره خواسته بود قانون ضد تراست NOPEC را تصویب کند. در آن مقاله او نوشته بود: وقت آن فرارسیده که سیاستگذاران امریکا، به استناد قانون ضد تراست امریکا و اینکه بازار آزاد باید نرخ یک بشکه نفت را تعیین کند، امتیاز اوپک را لغو کند. عربستان سعودی، نگران از آینده این لایحه مسکوت مانده که مبادا به قانون تبدیل شود، در ماه سپتامبر گذشته تداولسون، وکیل جمهوری خواه را برای تبلیغ علیه آن لایحه استخدام کرد. اما این وکیل، حمایت از اوپک را به خاطر عواقب افتضاح سیاسی در مورد قتل فجیع جمال خاشقجی، کنار گذاشت. تارنمای المانیتور ادامه داد: باب گودلات، رییس کمیته قضایی مجلس نمایندگان امریکا از ترامپ خواسته: قانون ضد تراست را که در جلسه روز چهار شنبه این کمیته مطرح شده، تصویب کند. گودلات گفت: اوپک سالانه 250 میلیارد دلار به مصرف کنندگان امریکا خسارت میزند. ترامپ در کتاب سال 2011 خود با عنوان'باید سختگیری کرد' به صراحت از قانون ضد تراست امریکا پشتیبانی کرده است. او بارها در مورد آنچه که او قیمت بالای نفت میخواند، به اوپک تاخته است.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) متشکل از کشورهای الجزایر، ایران، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، قطر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اکوادور، آنگولا، ونزوئلا و کنگو است که در سال ۱۳۳۹تشکیل شد.
اعضای اوپک که مدت زیادی منابع نفتی آنها ازسوی کشورهای استعمارگر مثل انگلیس چپاول شده و بعد از ملی شدن نیز توسط این کشورها با قیمت بسیار پایین خریداری میشد، برای تامین منافع کشورهای صادر و مصرف کننده نفت این سازمان را شکل دادند.
در اساسنامه اوپک درباره اهداف اصلی این سازمان آمده است: «هماهنگی و یکپارچهسازی سیاستهای نفت کشورهای عضو و تعیین بهترین راه برای تأمین منافع جمعی، طراحی شیوههایی برای تضمین ثبات قیمت نفت در بازار نفت بینالمللی به منظور از بین بردن نوسانات مضروغیر ضروری؛ توجه خاص به ضرورت فراهم کردن درآمد ثابت برای کشورهای تولیدکننده نفت و تأمین نفت کشورهای مصرفکننده به صورت کارآمد، مقرون به صرفه و همیشگی تشکیل شد.