70 درصد تجهیزات شبکه ملی اطلاعات داخلی و بومی است

۱۳۹۸/۰۵/۱۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۰۴۴۰
70 درصد تجهیزات شبکه ملی اطلاعات داخلی و بومی است

گروه دانش و فن|

 چندی پیش یکی از اعضای کمیته ارتباطات مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه حضور گسترده تجهیزات خارجی در زیرساخت شبکه ملی اطلاعات و وابستگی فنی به تأمین‌کنندگان خارجی در برخی حوزه‌ها نشان‌دهنده این است که تا رسیدن به الزامات تعیین شده فاصله داریم، خواستار استقلال شبکه ملی اطلاعات و مقابله با تهدیدات و امنیت شبکه ملی اطلاعات شده بود، ‌در همین خصوص روز گذشته نایب‌رییس شرکت ارتباطات زیر ساخت با اشاره به اینکه در تجهیزات غیرفعال شبکه ملی اطلاعات از ۷۰ درصد توان داخلی و در تجهیزات فعال این شبکه از ۱۵ درصد توان بومی استفاده شده است، ‌تصریح کرد: استفاده از تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری در لایه‌های مختلف شبکه ارتباطات زیرساخت شامل چند قسمت می‌شود که در برخی از قسمت‌ها با توجه به ظرفیت ایجاد شده در داخل کشور، از تجهیزات بومی استفاده می‌کنیم.

سجاد بنابی با بیان اینکه در حوزه برخی تجهیزات زیرساختی اکثر مواد اولیه در تمام شبکه‌های زیرساختی دنیا از سمت چند شرکت معدود خارجی تأمین می‌شود، اضافه کرد: اما در حوزه تجهیزاتی مانند تار، کابل و فیبر نوری و نیز تجهیزات لایه انتقال از تجهیزات داخلی در کشور استفاده شده است.

بنابی تصریح کرد: در حوزه پردازش تار نوری برای فیبر دریایی و فیبر خشکی از تجهیزات یک شرکت داخلی در شبکه ملی اطلاعات استفاده کرده‌ایم.

نایب‌رییس شرکت ارتباطات زیر ساخت با بیان اینکه در لایه تجهیزات انتقال شبکه نیز یک تولید‌کننده داخلی وجود دارد، افزود: مهم‌ترین مشتری این تولید‌کننده شرکت زیرساخت و شرکت مخابرات هستند و ظرفیت تولید این مجموعه که حداکثر حدود ۱۰ درصد نیاز شبکه ملی اطلاعات را پاسخگو است، مورد استفاده قرار می‌گیرد. وی اضافه کرد: ما برای لایه انتقال زیرساخت شبکه ملی اطلاعات کل ظرفیت این شرکت تولیدی را خریداری می‌کنیم. علاوه بر این هر تولید‌کننده‌ای که مدعی است در حوزه تجهیزات شبکه زیرساخت، تولید داخلی دارد در صورتی که آن را به ما اعلام کند، تست‌های فنی روی این تجهیزات انجام می‌گیرد و در صورت تأیید در شبکه ملی اطلاعات قابل استفاده خواهد بود.

بنابی با اشاره به تجهیزات سخت افزاری مانند کارت انتقال، مدیریت شبکه و تجهیزات نوری DWDM که در کشور بومی‌سازی شده‌اند، خاطرنشان کرد: در این زمینه از ظرفیت ایجادشده چند مجموعه وابسته به دانشگاه‌های کشور از جمله دانشگاه‌های تهران و امیرکبیر استفاده می‌کنیم.

نایب‌رییس شرکت ارتباطات زیر ساخت در مورد استفاده از تجهیزات داخلی در لایه دیتای شبکه ملی اطلاعات که شامل تجهیزاتی مانند روتر و سوئیچ می‌شود، نیز به مهر، گفت: هیچ محصول بومی با ظرفیت قابل استفاده در شبکه ملی اطلاعات تاکنون به ما ارایه نشده است.

از این رو ما در شرکت ارتباطات زیر ساخت با همکاری مرکز تحقیقات مخابرات، پروژه‌های تحقیقاتی تعریف کردیم تا بومی‌سازی در این حوزه شکل گیرد. به این معنی که شرکت هزینه تحقیقات شرکت‌هایی که تمایل به ورود به این حوزه را دارند پرداخت می‌کند تا شاهد بومی‌سازی در خصوص تجهیزات سخت افزاری لایه دیتا باشیم.

وی با تأکید بر اینکه از تمام توان داخلی در حوزه تجهیزات شبکه ملی اطلاعات استفاده کرده‌ایم، ادامه داد: توانایی کشور بیشتر در حوزه تجهیزات نرم افزاری است و هم‌اکنون بیش از ۷۰ درصد نرم افزارهای مورد استفاده در شرکت ارتباطات زیرساخت و وزارت ارتباطات بومی هستند. برای مثال از نرم افزارهای فنی و مدیریت شبکه در پروژه شبکه ملی اطلاعات استفاده می‌کنیم و در زمینه تجهیزات استراتژیک شبکه زیرساخت نیز از محصولات سخت افزاری بومی استفاده می‌کنیم.

بنابی با اشاره به انتقادی که برخی نمایندگان مجلس از عدم استفاده از تجهیزات بومی در شبکه ملی اطلاعات داشته‌اند، گفت: ما در نامه‌ای به نمایندگان مجلس نتایج تست یکی از شرکت‌هایی را که مدعی تولید تجهیزات بومی زیرساختی شده بود را اعلام کردیم. این شرکت کمتر از ۱۰ درصد آنچه ادعا می‌کرد به ما تحویل داد.

نایب‌رییس شرکت ارتباطات زیرساخت تصریح کرد: بطور کلی در حوزه تجهیزات غیر فعال شبکه ملی اطلاعات (پسیو) که شامل تجهیزاتی مانند رک، کابل، برق، گراندینگ و فیبر نوری می‌شود، حدود ۷۰درصد نیاز خود را از تجهیزات بومی تهیه کرده‌ایم و در زمینه تجهیزات اکتیو (فعال) شبکه ملی اطلاعات که مربوط به لایه انتقال و دیتا می‌شود نیز ۱۵ درصد تجهیزات سخت افزاری، بومی بوده و از توان داخلی به کار گرفته شده است.

این در حالی است که طبق گفته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات شبکه ملی اطلاعات دارای لایه‌های مختلف سپرهای امنیتی برای مقابله با تهدیدات سایبری و جلوگیری از ورود بدافزارها است.