چرایی پایین بودن قیمت سهام در شاخص6/1 میلیونی
حسین مریدسادات
اگر شاخص به محدوده دو میلیون واحد برسد قیمتها نیز به ابتدای سال ۹۹ میرسد بسیاری از سهامداران در سقفهای قیمتی مرداد ۱۳۹۹ خرید انجام دادند و در سبدهایشان خودروی ۸۰۰ تومانی، شپنا ۵۵۰۰ تومانی دارند. بسیاری از نمادها افزایش سرمایه داشتهاند و سود نقدی DPS تقسیم کردند. این نمادها را نمیتوان معنای صحیحی برای بررسی کردن سود و شاخص کل دانست. اما برخی از نمادها همانند خودرو که سقف ۸۰۰ در تاریخ مرداد ۱۳۹۹ داشتند، اکنون در محدوده ۲۰۰ تومانی دست و پا میزنند.
بدون شک اگر بازار به محدوده دو میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی دست پیدا کند، به هیچ عنوان قیمتها به اعداد و ارقام گذشته نمیرسند. به دلیل اینکه به صورت واضح دستکاری بر روی تابلوی معاملات را داریم .با مثالی دیگر میتوان این موضوع را بررسی و اظهار کرد: برای مثال روز دوم خرداد امسال، بورس در فاز اصلاح قرار گرفت و ۱۲ روز اصلاحی داشت. در طول ۳۰ روز کاری و با دو تا سه کندل ۴۰ هزار واحدی، بازار به محدوده مقاومتی سابق خود بازگشت.
اگر شاخص کل به محدوده دو میلیون و ۱۰۰ هزار واحد برسد، بازار سرمایه قیمتها را به اعداد قبلی برنمیگرداند. در مثالی دیگر، هم شهریور امسال شاخص به محدوده یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحدی رسید و هم خرداد امسال. بررسیها نشان میدهد که بسیاری از نمادها، نه افزایش سرمایه داشتهاند و نه DPS تقسیم کردند. چنین شرایطی گویای این موضوع است که همان شاخص کل کماکان پابرجاست اما سبدها در محور ۳۰ الی ۴۰ درصد افت قیمت را تجربه کردند.
در نتیجه شاخص کل به عنوان یک مبنای تصمیمگیری صحیح برای دارایی سهامداران قلمداد نمیشود و امیدوار هستیم که هر چه سریعتر این عدد نامطمئن از روی تابلوی معاملات حذف شود. با اشاره به اعتراض سهامداران نسبت به شاخص کل باید گفت: بسیاری از سهامداران نسبت به این موضوع گلایه دارند که هر گاه متولیان بازار سرمایه درباره شرایط بورس صحبت کنند، درباره اعداد شاخص کل صحبت میکنند. در حالی این معیار، اصلاً مبنای صحیحی برای بررسی دارایی سهامداران روی تابلوی معاملات نخواهد بود و این نشان از دستکاری مستقیم بازار است. در حال حاضر شاخص کل در ادامه روند حرکتی خود حمایت محدوده یک میلیون و ۴۸۰هزار واحد تا یک میلیون و ۴۹۰هزار واحد و شاخص هموزن نیز محدوده حمایتی ۴۱۶هزار واحد را پیشروی خود دارد.
از سوی دیگر میتوانیم بگوییم که متاسفانه ریسکهای زیادی پیش روی بازار داریم؛ تحریم گروه پتروشیمی، نرخ بهره بین بانکی که...
بالای ۲۰ درصد است، قطع برق در بسیاری از صنایع و علیالخصوص برجامی که دیگر زمزمه این است که وجود نداشته باشد. همه این باعث میشود که سهامدارانی که میدانند بازار ارزنده است کسی جرات خرید در قیمتهای کنونی نداشته باشد. اما نگاه شما را معطوف میکنیم به ارزش معاملات در هفته جاری که باید بالای ۵ الی ۶ هزار میلیارد تومان دو- سه روزی معامله شود و حجم معاملات افزایش یابد و تعداد کدهای حقیقی فعال تعدادشان رشد داشته باشد که یک پیوت یا ناحیه چرخش بازار را بتوانیم شناسایی کنیم. هر چقدر بازار ارزنده باشد تا مادامی که پول در این بازار نیاید میتوانیم بگوییم که ریسک اصلاح بازار به زعم بسیاری از کارشناسان وجود داشته باشد.