۱۰۵ میلیارد تومان مطالبه چایکاران از دولت
مدیر اجرایی سندیکای کارخانههای چای شمال گفت: همه کارخانههای چای آماده هستند با آغاز فصل برداشت چای سبز در خدمت چایکاران کشور باشند و این شایعه که کارخانهها تولید را توقف کردهاند صحت ندارد.
مدیر اجرایی سندیکای کارخانههای چای شمال گفت: همه کارخانههای چای آماده هستند با آغاز فصل برداشت چای سبز در خدمت چایکاران کشور باشند و این شایعه که کارخانهها تولید را توقف کردهاند صحت ندارد.
به گفته مدیر اجرایی سندیکای کارخانههای چای شمال، واردات بیرویه چای در سال ۱۴۰۱ به ضرردهی کارخانهداران انجامیده و آنها توان پرداخت بهای برگ سبز چای را به سازمان چای ندارند و این امر سبب شده در اتفاقی بیسابقه ۱۰۵ میلیارد تومان از مطالبات چایکاران از سازمان چای در سال ۱۴۰۲ به سال ۱۴۰۳ منتقل شود.
به گزارش ایلنا، محمدصادق حسنی، مدیر اجرایی سندیکای کارخانههای چای شمال، عقبنشینی تولیدکنندگان چای کشور از عرصه تولید و واگذاری تامین چای داخل را به واردات تکذیب کرد و گفت: همه کارخانههای چای آماده هستند با آغاز فصل برداشت چای سبز در خدمت چایکاران کشور باشند و این شایعه که کارخانهها تولید را توقف کردهاند صحت ندارد.
وی افزود: با این حال مشکلات حقوقی برای عقد قرارداد میان کارخانهداران و سازمان چای کشور به وجود آمده که امیدواریم در جلسات و مذاکرات میان سندیکای کارخانجات چای شمال و سازمان چای این مشکلات رفع شود؛ این اختلافات بر سر بازپرداخت بهای برگ سبز توسط کارخانهداران به سازمان چای است. حسنی در تشریح اختلافات یاد شده اظهار کرد: تا سال ۱۴۰۱ سازمان چای مطالبات چایکاران را به راحتی و از محل پرداخت بهای برگ سبز توسط کارخانهداران پرداخت میکرد، در سال ۱۴۰۱ وزارت جهاد کشاورزی به وظایف خود مبنی بر تنظیم بازار عمل نکرد و واردات ۱۱۱ هزار تنی چای را در این سال رقم زد در حالی که متوسط واردات هر ساله حدود ۶۵ هزار تن بود و در نتیجه تخلفاتی که از سوی شرکت چای دبش سر زد واردات چای از میانگین هر ساله به میزان قابلتوجهی تجاوز کرد.
وی تصریح کرد: این اتفاق تعادل بازار چای کشور را در سال ۱۴۰۲ بر هم ریخت و کارخانجات چای با مازاد چای خشک در بازار روبرو شدند و نتوانستند محصول خود را با قیمت مناسب عرضه کنند. موفق نبودن کارخانهداران در فروش محصول چای و کسب درآمد حاصل از آن سبب شد نتوانند بهای برگ سبز سال را در محدوده زمانی تعیینشده به سازمان چای پرداخت کنند و سازمان چای که از محل درآمد حاصل از پرداخت بهای برگ سبز از سوی کارخانهداران مبالغ مربوط به خرید تضمینی چای را با چایکاران تسویه میکند در تسویه حساب با آنها دچار مشکل شده است.
به گفته حسنی پیش از سال ۱۴۰۱ هیچگاه مطالبات چایکاران از دولت از سالی به سال بعد منتقل نمیشد، اما در سال ۱۴۰۲، ۱۰۵ میلیارد تومان از مطالبات آنها به سال ۱۴۰۳ منتقل شده است. مدیر اجرایی سندیکای کارخانههای چای شمال گفت: در چین شرایطی سندیکا خواهان این است که دولت در پرداخت مبالغ مربوط به خرید تضمینی از چایکاران را معطل پرداخت کارخانهداران نگه ندارد. وی اظهار کرد: وقتی دولت ارز نیمایی لازم برای واردات ۱۱۱ هزار تن را به یک شرکت اختصاص داده پس در تامین منابع مالی برای تسویهحساب با چایکاران مشکلی ندارد.
کارخانجات چای ۵۰۰ میلیارد تومان وام گرفتهاند
حسنی در تشریح مشکلات کنونی کارخانجات گفت: چایکاران برای تسویه بهای بزرگ سبز به سازمان چای در سال ۱۴۰۲ مجبور شدند یک سوم محصول خود را با قیمت تمام شده تولید بفروشند. وی افزود: سازمان چای کشور اسنادی دارد که نشان میدهد خود این سازمان کارخانجات چای را به بانکهای کشاورزی و توسعه تعاون برای دریافت وام معرفی کرده و یا از صندوق توسعه چای به کارخانجات وام داده است و کارخانجات تاکنون بیشتر از ۵۰۰ میلیارد تومان وام گرفتهاند تا بتوانند بهای برگ سبز سال ۱۴۰۲ را به سازمان چای پرداخت کنند با این حال، اما ۱۰۵ میلیارد تومان از بدهی کارخانجات به سازمان چای در سال ۱۴۰۲ به سال ۱۴۰۳ منتقل شده است.