اینجا بهشت قاچاقچیان آثار تاریخی است

۱۳۹۷/۱۲/۰۸ - ۰۰:۲۹:۰۵
کد خبر: ۱۴۰۴۷۶
اینجا بهشت قاچاقچیان آثار تاریخی است

مجموعه تاریخی رکنیه که از بناهای تاریخی و شگفت‌انگیز علمی در ایران محسوب می‌شود، با انجام اقدامات مرمتی و فعالیت‌های پژوهشی جان تازه‌ای می‌گیرد. مجموعه رکنیه که شامل رصدخانه، مدرسه، آب انبار و پایاب تقسیم آب و میدانی موسوم به وقت‌الساعت بوده در گذر دوران دستخوش تخریب و نابودی شده به‌طوری که در حال حاضر از این مجموعه گسترده، تنها مدرسه آن باقی‌مانده است.

بقعه «سید‌رکن‌الدین» یا همان مدرسه رکنیه به عنوان تنها بخش باقی‌مانده از این مجموعه تاریخی و شگفت‌انگیز، در مجاورت مسجد جامع کبیر یزد بنا شده و گنبد فیروزه‌ای رنگ آن از جای جای بافت تاریخی خودنمایی می‌کند. این بنای تاریخی که قدمتی بیش از 700 سال دارد، توسط «سید‌رکن‌الدین محمد قاضی حسینی‌یزدی» دانشمند، عارف و قاضی خیرمند آن دوران پایه‌گذاری و سپس وقف شده است.

مدرسه رکنیه بعدها محل دفن بینانگذار خود یعنی سید‌رکن‌الدین شد به‌طوری که اکنون این بقعه تاریخی یکی از بناهای تاریخی و مقدس در استان یزد به شمار می‌رود و هر چهارشنبه زنان یزدی ضمن برگزاری مراسم‌های مذهبی و روضه‌خوانی در این مکان تاریخی، سفره‌های نذورات می‌گسترانند.

البته همین بنای باقیمانده از مجموعه بزرگ رکنیه نیز به مرور زمان دچار آسیب‌هایی جدی در بافت و کالبد خود شده و هر چند مرمت‌هایی در مورد آن نیز صورت گرفته ولی ترمیم اساسی این بنای نادر تاریخی نیازمند تخصیص اعتباراتی ویژه از سوی میراث فرهنگی است.

مدیر پایگاه میراث شهرجهانی یزد معتقد است که مرمت این مجموعه تاریخی به لحاظ ویژگی‌های خاص معماری و طراحی‌های آن نیازمند بازه زمانی بلندمدتی است. «علیرضا پورسلمان» در گفت‌وگو با ایسنا در این مورد اظهار می‌کند: گچبری‌ها و طراحی‌های درون مجموعه رکنیه به ویژه مدرسه آنکه تنها آثار باقی‌مانده از این مجموعه نادر تاریخی است، بسیار خاص و متفاوت بوده و ترمیم آنها نیز با توجه به خاص بودن طراحی زمانبر خواهد بود که به همت یکی از طراحان ماهر در حال انجام است. او یکی از بخش‌های مهم این مجموعه تاریخی را رصدخانه آن ذکر می‌کند و در باب اهمیت آن می‌گوید: این رصدخانه باستانی در درون خود ساعتی به احتمال زیاد آبی داشته که همانند یک آسیاب آبی کار می‌کرده است لذا پژوهش و شناسایی این مجموعه و اثبات عملکردهای رصدخانه به یکی از پژوهشگران حوزه میراث فرهنگی سپرده شده و در حال انجام است. با این حال، سرپرست معاونت میراث فرهنگی استان یزد موضوع اعتبارات را برای مرمت این مجموعه مطرح می‌کند و علت تاخیر از عملیات مرمتی را کمبود اعتبارات می‌داند. «علی اصغر صمدیانی» در این باره به ایسنا می‌گوید: هر چند بنا بر وعده‌های قبلی قرار بود که مرمت قسمت داخلی مدرسه رکنیه تا پایان سال جاری انجام شود اما به دلیل کمبود اعتبارات اتمام مرمت به تاخیر افتاده است. او از در نظر گرفتن اعتباری 50 میلیون تومانی برای کاشی‌کاری‌های داخل این بنا خبر می‌دهد و اظهار می‌کند: متاسفانه این اعتبار امسال با وجود تخصیص داده شدن، جذب نشد و مرمت و ترمیم طراحی‌های منحصر به فرد داخل بنای مدرسه نیز در انتظار اعتبارات سال آینده خواهد ماند. البته در عین حال نیز رییس کمیسیون عمرانی شورای اسلامی شهر یزد از ساماندهی میدان وقت الساعت برای ایام نوروز خبر می‌دهد.  «محسن عباسی هرفته» در این رابطه می‌گوید: طرح‌هایی برای میدان وقت الساعت از مجموعه شگفت‌انگیز رکنیه در نظر گرفته شده که توسط مشاور در دست تهیه است.

او در رابطه با طرح‌های این مجموعه نیز بیان می‌کند: طرح ترافیک میدان، طرح پیشنهادی برای عملکردهای پیرامونی و فعالیت‌های داخل میدان، طرح کف‌سازی، طرح ساماندهی بدنه و طرح مبلمان شهری از جمله مهم‌ترین این طرح‌هاست. به گفته این مسوول، تامین روشنایی مناسب این مجموعه نیز از سوی شهرداری در حال برنامه‌ریزی است که به دنبال اجرای برنامه‌های مرمتی نوروز توسط این ارگان اجرا خواهد شد.